Velika čast: Duda Ivković prvi trener Legenda Evrolige

Košarka 11. sep. 201712:12 > 12:14
Podeli:
Izvor: Getty Images, Christof Koepsel

Srpski trener Dušan Ivković postaće prvi trener koji će biti proglašen za Legendu Evrolige, saopšteno je u ponedeljak.

Njemu će to priznanje biti uručeno u Atini 20. septembra, na specijalnoj utakmici koju će Evroliga i Olimpijakos organizovati u njegovu čast.

Košarkaši kluba iz Pireja odmeriće snage sa timom „Dušan Ivković Stars“ u čast srpskog trenera, koji je rešio da stavi tačku na 48 godina dugu trenersku karijeru.

Pirejci ovom utakmicom žele da iskažu zahvalnost treneru koji im je svojevremeno doneo dve titule u Evroligi.

Od igrača ranije su priznanje dobili Teodoras Papalukas, Huan Karlos Mavaro, Dimitris Dijamantidis, Mirsad Turkdžan,Ramunas Šiškaukas i Šarunas Jasikevičijus.

Predsednik i izvršni direktor Evrolige Đordi Bartomeu istakao je doprinos koji je Ivković doneo košarci.

„Veoma nam je drago što će upravo Dušan Ivković postati prvi trener koji je proglašen za Legendu Evrolige. Nije moguće opisati doprinos koji je dao košarci. On je mnogo više bio od običnog trenera koji selektira igrače. Bio je odličan mentor mladim igračima, pa pogledajte samo koja košarkaška imena je stvorio“, rekao je Bartomeu.

Među igračima koje je trenirao u karijeri, a koji će se naći u Atini na utakmici biće i Stefan Marković, Nikos Zisis, Nikola Kalinić, Dario Šarić, Pero Antić, Furkan Korkmaz, Viktor Hrjapa, Džedi Osman, Kajl Hajns i Boban Marjanović.

Dušan Ivković je rođen 29. oktobra 1943. godine u Beogradu, celu igračku karijeru je proveo u Radničkom, da bi kao trener radio u Partizanu, Arisu, Radničkom, Šibeniku, Vojvodini, Jugoslaviji, PAOKu, Panionisu, Olimpijakosu, AEK-u, CSKA, Dinamu iz Moskve i Efesu, a bio je selektor reprezentacije Srbije u periodu od 2008. do 2013. godine.