Rađa jasan: Ne želim strance u reprezentaciji

Košarka 09. sep 201711:47 > 11:50
Podeli:
Izvor: Sport Klub

Proslavljeni hrvatski košarkaš Dino Rađa kaže da bi za svaku reprezentaciju trebalo da igraju samo domaći igrači.

U Hrvatskoj se odavno vodi polemika oko davanja državljanstva nekom američkom igraču, pre svega na poziciji plejmejkera, koja se smatra najdeficitarnijom u ekipi.

Dodatan povod za priču o tome bio je i meč protiv Crne Gore, u kojem je Tajris Rajs bio nezaustavljiv za hrvatske igrače.

Iako je u proteklom periodu Dontej Drejper bio na spisku hrvatske selekcije, jedan od čelnih ljudi Saveza je izričito protiv toga.

Nemam nameru da kupujem rezultat. Hrvati bi trebalo da igraju za Hrvatsku, Turci za Tursku, a Amerikanci za Ameriku. Zar nije dovoljno to što su se klubovi isprostituisali u toj meri da je postalo gadno. Fenerbahče je postao prvak Evrope a u ekipi ima dva Turčina„, istakao je Rađa i dodao:

Zar moramo da uništimo i reprezentaciju? Igranje za nju treba da bude čast i ponos, zato ne vidim smisao u tome da nekom Amerikancu damo papire i da on preko noći postane Hrvat. Tako bi i moja majka mogla da vodi reprezentaciju„, zaključio je on.

Podsetimo, reprezentacije Hrvatske i Srbije su jedine od zemalja bivše Jugoslavije na Evrobasketu, koje u svojim sastavima trenutno nemaju američkog igrača.

Hrvatsku u nedelju od 20,30 časova očekuje duel osmine finala protiv reprezentacije Rusije.