Bivša zvezda WNBA: Maltretirali su me što sam strejt

Košarka 22. feb 201713:29 > 13:30
Izvor: Getty Images

Nekadašnja američka košarkašica Kendis Vigins izazvala je buru u tamošnjim medijima pošto je saopštila da je bila diskriminisana u WNBA ligi zato što je heteroseksualka.

Bivši plejmejker Minesota Linksa sa kojim je osvojila titulu 2011. godine kaže da je WNBA iskustvo za nju bilo „otrovno“ i da se zbog toga i penzionisala.

„To što sam heteroseksualka i ‘strejt’, a to i ističem, je bilo veoma važno. Želela sam da igram još dve sezone, ali sam bila u takvom mentalnom stanju da to nije bilo moguće. Bilo je depresivno. WNBA nije gledana i njen značaj je umanjen. Ne želim da otkrivam previše, ali bilo je toksično“, rekla je Vigins i naglasila da je u ligi često bila na meti zato što je popularna i drugačijeg seksualnog opredeljenja od 98 procenata igračica u WNBA.

WNBA u SAD ima status najinkluzivnije lige što se tiče prava na različito seksualno opredeljenje, ali što se tiče Viginsove, njeno lično iskustvo je daleko od pozitivnog.

„Ljudi su me namerno vređali sve vreme. Nikada me nisu nazivali ku…m toliko kao u ruki sezoni. Poruka je uvek bila ‘Želimo da znaš da nam se ne dopadaš’…Došlo se u sitaciju da sve mora da se poredi sa muškarcima. Zato mnogi misle da moraš da izgledaš kao muško i igraš tako, da bi te poštovali. Ja sam bila suprotnost. Ponosna sam što sam žena i ja se u takvu kulturu ne uklapam“, zaključila je ispovest Vigins.