Četvoro košarkaša iz Srbije kandidati za najbolje u Evropi

Košarka 15. dec 201417:51 > 17:51
Izvor: Getty images, Gonzalo Arroya Moreno

Glasanje za najbolje evropske košarkaše u izboru evropskog predstavnika Svetske košarkaške federacije (Fiba Evropa) počelo je danas, a Srbija ima četvoro nominovanih.

Srpski košarkaš i plejmejker moskovskog CSKA Miloš Teodosić, kao i bek turskog Fenerbahčea Bogdan Bogdanović nalaze se u užem izboru za najbolje igrače starog kontinenta.

Takođe, u konkurenciji za najbolju košarkašicu Evrope nalazi se srpska reprezentativka Ana Dabović, dok se u izboru za najboljeg mladog igrača Evrope nalazi Stefan Peno.

Glasanje na sajtu Fiba Evropa će trajati do 16. januara 2015. godine,a pobednici će biti proglašavani 19, 21, 26. i 28. januara.

Kandidati su odabrani na osnovu svojih igara i rezultata u 2014.godini na klupskom i reprezentativnom nivou.

Konkurenti Teodosiću i Bogdanoviću su Italijan Alesandro Djentile, Francuzi Boris Dijav i Toni Parker, Nemac Dirk Novicki, Slovenac Goran Dragić, Litvanac Jonas Valanciunas i Španci Pau Gasol i Serhio Rodriges.

Kod žena, pored Dabovićeve u konkurenciji za najbolji košarkašicu nalaze se i Španjolke Alba Torens i Sančo Litl, Ukrajinka Alina Iagupova, Francuskinje Sandrin Gruda i Selin Dumerk, Ruskinja Evgenija
Belijkaova, Turkinje Isil Alben i Lara Sanders i Beloruskinja Jelena Leučanka.

Francuski košarkaš Toni Parker prošle godine proglašen je za najboljeg igrača evropskog kontinenta.