Bartomeu o milionima evra nagrada, sukobu sa FIBA…

Košarka 04. okt. 201617:28 > 17:31
Podeli:
Izvor: Joern Pollex, Bongarts, Getty Images Sport

Izvršni direktor Evrolige u razgovoru sa Rojem Gledstonom sa Sport 5 kanala govorio je o novoj sezoni u Evroligi i Evrokupu, o "ratu" između Evrolige i FIBA i o novom Fajnal Foru u Istanbulu.

Jedna od zanimljivijih stvari o kojima je Bartomeu govorio je nagradni fond u Evroligi ove sezone. Šesnaest klubova podeliće među sobom 30 miliona evra, a za svaku pobedu klubovi će inkasirati po 40.000 evra. Šampion će zaraditi milion evra, finalista 500.000, trećeplasirana ekipa biće bogatija za 300.000 a četvrtoplasirana za 200.000 evropskih novčanica.

Bartomeo je objasnio da u Evroligi nisu ni razmatrali mogućnost da promene mesto održavanja Fajnal fora nakon bombaškog napada na aerodromu u Istanbulu:

„To je akt terorizma, to može da se dogodi bilo gde. Desilo se u Francuskoj, u Nemačkoj, u Belgiji… Ne želimo da dozvolimo terorizmu da remeti naše planove“, rekao je Bartomeu.

O kritikama na račun Evrolige i izjavama da to „nije fer“ takmičenje i da se radi o zatvorenoj ligi, Bartomeu je imao kratak i jasan odgovor:

„To nije tačno. Svake sezone pridruživaće nam se pet novih klubova. Jedanaest klubova koji imaju ugovore su najuspešniji klubovi u Evropi i tokom proteklih gona među sobom imaju 95% osvojenih titula u svojim ligama. Evroliga je pre svega jedna lepa ideja koja ima za cilj da ujedini klubove Evrope.“

Priča o „ratu“ Evrolige i FIBA još uvek su aktuelne, a Bartomeu nije odstupio od svog stava:

„Oni su pokušali da praktično preotmu Evroligu i klubovi su to odbili. Mi smo im predložili da takmičenja organizujemo zajedno, oni su odbili nas. Sada prete klubovima i reprezentacijama. Ne možete nekoga pretnjama naterati da vam se pridruži. To je pre svega ilegalno, a i najvažnije je da klubovi to izaberu slobodnom voljom“, kaže Bartomeu koji je u nastavku intervjua govorio i o četiri kluba koja su u poslednjem trenutku odustala od učešće u Evrokupu:

„Mislim da to nije velika šteta za za takmičenje, to je velika štetea za klubove koji su se povukli“, zaključio je Bartomeu.