Džejms i Kari neće kao Kapernik

Košarka 27. sep 201618:51 > 18:53
Podeli:
Izvor: Ronald Martinez/Getty Images

Košarkaške zvezde Lebron Džejms i Stef Kari najavili su da neće podržati protest kvoterbeka San Francisko 49ersa Kolina Kapernika i bojkotovati intoniranje himne Sjedinjenih Država.

Kapernik se poslednjih nedelja našao u centru pažnje zbog bojkota himne, a svoju odluku je opravdao rekavši da je to protest zbog problema oko rasnih pitanja u Americi. On je tako dok je intonirana himna na svakoj utakmici koju su 49ersi igrali ili sedeo na klupi ili je klečao.

U pravilniku NFL lige ne stoji pravilo da igrači moraju da stoje dok se intonira himna, ali se po tome NBA liga razlikuje.

Košarkaš Klivlend Kavalirsa je najavio da će ispoštovati himnu, ali da to ne znači da ne poštuje i da se ne slaže sa onim što Kapernik radi.

„Mirno ću stajati dok se bude intonirala himna. Svako ima pravo da iskaže svoje mišljenje, da se bori, a Kapernik to radi na najmirniji način na koji sam nekoga video da se bori za svoj stav“, istakao je Džejms.

Kari je takođe na neki način stao na Kapernikovu stranu.

„Poštujem svačije mišljenje. Kapernik je napravio hrabar korak kojim je nastavljena polemika o važnom pitanju“, naglasio je košarkaš Golden Stejt Voriorsa.

Tenzije oko rasnih pitanja poslednjih nedelja su sve učestalije zbog porasta ubistava Afroamerikanaca od strane policajaca, kao i želja za osvetom, što je dovelo do niza protesta širom Sjedinjenih Država.

Uprkos pravilu po kojem je svim košarkašima naloženo da stoje dok se intonira himna, čelnici NBA lige je pisalo timovima u nadi da zajedno razmotre kako se izboriti sa potencijalnim protestima pred start sezone 25. oktobra.