Vujošević: Telekom je bankomat jednog kluba

Košarka 11. dec 201416:04 > 16:08
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Duško Vujošević "napada" Telekom, Telekom se brani... Pa opet optužbe trenera košarkaša Partizana i prvog čoveka Sportskog društva iz Humske.

Saopštenje predsednika JSD Partizan prenosimo u celini:

„Povodom reakcije Predraga Ćulibrka, generalnog direktora Telekoma Srbija na masovno otkazivanje usluga ove državne kompanije od strane velikog broja navijača Partizana, neophodno je pojasniti sledeće detalje:

1. Nije jasno po kojoj logici je NIS državno preduzeće Srbije kada se govori o sponzorstvu KK Partizan, a kada ista kompanija koja je većinski vlasnik NIS daje milionsko sponzorstvo godišnje FK Crvena zvezda onda je to privatna kompanija koja nema nikakve veze sa državom. Samim tim i pravljenje lažne ravnoteže u kojoj država daje KK Crvena zvezda preko Telekoma Srbija, a Partizanu preko NIS, jednostavno ne stoji.

2. Novac koji je Telekom Srbija davao KK Partizan bio je na neznatno većem nivou u odnosu na novac koji u istom periodu dat KK Crvena zvezda, uz malu razliku. U tom periodu Partizan je osvojio 12 uzastopnih titula prvaka države, u ABA ligi je i dalje klub sa ubedljivo najvećim brojem osvojenih titula, igrao je Fajnal for Evrolige 2010. godine, rutinski skoro svake godine igrao Top 16 fazu Evrolige. Sa druge strane, poslednja titula KK Crvena zvezda osvojena davne 1998.godine, a nedavni, sasvim zasluženi plasman KK Crvena zvezda u TOP 16 fazu Evrolige je prvi takav slučaj u poslednjih 40 godina. Uprkos tako ogromnoj razlici u rezultatima, državna ulaganja u KK Crvena zvezda u kontinuitetu bila su na približno istom, a u pojedinim godinama i na većem nivou nego što je to bio slučaj sa KK Partizan. U fudbalu je stanje još gore, FK Partizan je dva puta igrao Ligu šampiona, više puta igrao Ligu Evrope, uključujući i ovu sezonu, bez ijednog ozbiljnog sponzorstva od strane Telekoma Srbija, ali je Telekom Srbija ipak samo FK Crvena zvezda davao milione evra, iako je poslednji nastup FK Crvena zvezda u grupnoj fazi drugog po snazi evropskog takmičenja, tadašnjeg Kupa UEFA, bio u sezoni 2007/08, dok su ukupni dugovi FK Crvena zvezda samo na ime poreza preko 550 miliona dinara, a ukupni dug je na nivou od 56 miliona evra.

3. Nije jasno u kom svojstvu je bilo obraćanje gospodina Predraga Ćulibrka, da li je to u svojstvu generalnog direktora Telekoma Srbija ili u svojstvu člana Upravnog odbora FK Crvena zvezda? Takođe, nije jasno zašto se gospodin Ćulibrk čudi reakciji velikog broja navijača Partizana koji su odlučili da promene provajdera mobilne telefonije, ali i provajdera usluga kablovske televizije i interneta, pošto je trenutno stanje stvari takvo da je Telekom Srbija pretvoren u bankomat klubova sportskog društva Crvena zvezda, dok ni u jednom sportu Telekom Srbija nije sponzor klubova JSD Partizan, ni u košarci, ni u fudbalu, ni u vaterpolu. Ni jedan klub. Ni jedan dinar. Ako smo prošle sezone raspravljali o tome kome država daje više, danas je jasno da ove sezone država i njena preduzeća praktično ceo sportski budžet usmeravaju samo ka jednom klubu u različitim sportovima, dok je bilo kakav budžet za bilo koji klub JSD Partizan praktično sveden na nulu. Tako ispada da država štedi samo na klubovima JSD Partizan, kojima su ukinuta prektično sva sponzorstva, dok za Crvenu zvezdu nema zime, budžeti su isti kao da nema nikakvih mera štednje. Takav odnos je nezapamćen od osnivanja Zvezde i Partizana, od 1945. godine nije bilo godine u kojoj je jedan klub od države dobijao 100 posto, a drugi klub ništa, i navijači Partizana samo reaguju na tu činjenicu, onako kako oni smatraju da je primereno.

TANJUG / Tanja Valić / bb

Poštujemo pravo svake privatne kompanije da odluči hoće li ili neće biti sponzor bilo kog kluba. Ali ako jedna 100 posto državna kompanija donese odluku da bude bankomat samo jednog kluba koji u poslednjoj deceniji u praktično svim sportovima u poređenju sa Partizanom ima zanemarljive rezultate u evropskim takmičenjima, i da ujedno potpuno ukine sva sponzorstva praktično svim klubovima JSD Partizan, trenutna emotivna reakcija navijača Partizana, sasvim je prirodna. Ne možete imati i politiku da dajete sve samo jednom klubu, i očekivati da milioni navijača Partizana pokorno pune kasu iz koje 100 posto novca ide na finansiranje Crvene zvezde. Tim pre što KK Partizan uredno plaća i poreze i kamate, za razliku od KK Crvena zvezda koja je nakon duga od 16 miliona evra zamrznuta kroz proces UPPR, i praktično utopljena u FMP. KK Partizan nije utopljen, nije ušao u UPPR, ali je nedavno proglašen na najvećoj regionalnoj konferenciji o sportskom marketingu SPORTO, za jedan od najvećih brendova sporta na ovim prostorima, zajedno sa Novakom Đokovićem i Anom Ivanović, ali ta činjenica očigledno nije dovoljna da Telekom Srbija bude sponzor Partizana. Upravo zato, smatram da nije važno da li je Duško Vujošević, predsednik JSD Partizan ili trener KK Partizan, najvažnije je da gospodin Ćulibrk ubedi navijače Partizana da je Telekom Srbija i njihova kompanija, i ako prosečan navijač Partizana shvati da korišćenjem usluga ravnopravno finansira oba kluba u Srbiji, neće biti nikakvog razloga za bojkot usluga Telekoma Srbija.

Duško Vujošević, predsednik JSD Partizan

Šta je rekao Ćulibrk?

„Moram da kažem da mi čak nismo hteli ni da reagujemo na takve izjave. Zaista se radi o potpunoj zameni teza. Nas u „Telekomu“ apsolutno ne zanimaju bilo kakva kadrovska rešenja u klubovima, niti ko su treneri, niti ko su predsednici klubova. Moram da priznam da je svima u „Telekomu“ ovo teško palo, pogotovo što je Partizan godinama nosio naše ime (Partizan MTS), a sa druge strane je KK Partizan klub kome je „Telekom“ do sada dao najviše novca. Radi se o milionima evra i sigurno da deo uspeha KK Partizan u protekloj deceniji pripada bar malo i nama. A pritom mi ne tražimo bilo kakvu zahvalnost, iako smo je možda i zaslužili, ali složićete se da najmanje što bi bilo moralno jeste da se ne govori protiv nas. Bar kada je KK Partizan u pitanju. I da bude potpuno jasno, KK Partizan ima svog generalnog sponzora čije ime nosi, a trenutni generalni sponzor KK Zvezda je „Telekom“. I u jednoj i u drugoj kompaniji država ima svoj udeo i sigurno da se oko toga vodilo računa što potvrđuje i činjenica da su sponzorski ugovori na podjednakim nivoima, kaže Predrag Ćulibrk.