Podrška: LeBron u majici "Ne mogu da dišem"

Košarka 09. dec 201409:39 > 09:39
Izvor: Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II

Košarkaš Klivlenda i zvezda NBA LeBron Džejms je, u znak podrške antirasističkim protestima u SAD, nosio majicu s natpisom "Ne mogu da dišem", na zagrevanju pred utakmicu protiv Bruklina, kojoj su prisustvovali i britanski princ Vilijam i njegova supruga Kejt.

Džejmsu se pridružio i Kajri Irving, kao i nekoliko igrača Bruklina, među kojima Kevin Garnet i Deron Vilijams, preneli su američki mediji.

„Ne mogu da dišem“ su poslednje reči koje je izgovorio 43-godišnji crnac Erik Garner kojeg je policajac Danijel Pantaleo 17. jula gušenjem ubio zbog sumnje da je prodavao švercovane cigarete.

Garnerove reči se širom SAD izvikuju na protestima protiv policijskog nasilja.

„To je poruka njegovoj porodici, da mi je žao zbog njihovog gubitka“, rekao je Džejms.

Ovo nije prvi takav postupak Džejmsa, jednog od najpopularnijih sportista na vrhuncu karijere i zaštitnog lica mnogih svetskih brendova. On je sličnu podršku dao i kada je oslobođen ubica 17-godišnjeg Afroamerikanca Trejvona Martina.

Noćašnje iskazivanje podrške Eriku Garneru je, ipak, privuklo mnogo veću pažnju, između ostalog i zbog toga što su utakmici prisustvovali britanski princ Vilijam i vojvotkinja Kejt.

Košarkaš Čikaga Derik Rouz je u subotu pre utakmice s Golden Stejtom, takođe, nosio majicu s istim natpisom.