Milojević za SK: Opušteno u Megi? Pitajte moje prethodnike

Košarka 06. apr 201614:17 > 14:27
Izvor: ABA/Mega Leks/Ivica Veselinov

U godini kada obeležava punoletstvo od osnivanja Mega Leks je osvojio prvi trofej u istoriji kluba i nema sumnje da će “Žućkova levica” uvek imati posebno mesto u malom-velikom kolektivu koji raste iz dana u dan.

Iako gro tima, tradicionalno, čine igrači koji su tek tek nešto malo stariji od kluba, jasno je da projekat koji je osmislio Miodrag Miško Ražnatović, bez greške već četvrtu sezonu u delo sprovodi Dejan Milojević.

Kao igrač plenio je zaraznom borbenošću, a kao trener uspeva svojim učenicima da usadi neophodnu dozu drskosti, hrabrost i što je najbitnije da od njih napravi dobre igrače i ljude. Sa Milojevićeve trake, između ostalih, sišao je Nikola Jokić, Bobana Marjanovića je vratio u “život”, a da su njegovi metodi potpuno ispravni potvrdiće i Majl Meloun i legendarni Greg Popović, treneri nekadašnjeg tandema Mege u NBA ligi.

Dejan je, bez sumnje, najbitniji faktor i ktitor velikog uspeha Mega Leksa, koji ni u ove dane slave nema nameru da menja postojeći kurs.

Šta je za klub bitnije, proizvodnja igrača ili osvajanje trofeja?

“Klub je zamišljen da bude poligon za razvoj igrača i nijednog trenutka ni za pedalj nismo odustali od te ideje. Želimo da momci budu bolji kada odlaze nego kada su došli u Megu“, ističe za „Sport klub“ Milojević.

„Pokušavamo da izvučeno najbolje, naravno, i da od njih napravimo dobre ljude i upravo ovi detalji su naš prvenstveni cilj. Ako iz ovakvog koncepta dođemo u priliku da se borimo i za trofeje, oni su uvek dobrodošli, od njih niko ne beži”.

Stiče se utisak da je Mega obećani klub za trenere, jer nema pritiska da po svaku cenu mora da se osvoji trofej?

“Pitajte moje prethodnike da li je tako”, odgovara Milojević uz osmeh.

Šta vas onda ispunjava, lepota i zadovoljstvo stvaranja ili jurnjava za titulama?

“To je sve povezano. Meni je mnogo lepo da vidim kako igrači stasavaju. Stvaralački rad je ogroman izazov za mene i motiv je uvek ogroman. Na kraju svake sezone ostanemo bez osam, devet igrača, ali pojavljuju se novi i idemo dalje bez mnogo kukanja”.

Igrači odlaze, a njihov učitelj ostaje sa nekim novim klincima. Do kada?

“U ovom trenutku ne razmišljam na tu temu. Skoncentrisan sam na finiš sezone, a šta će biti kasnije pokazaće vreme”, kaže Milojević koji je prošlog leta, iz zahvalnosti prema Dušku Vujoševiću, koji mu je, kako kaže, mnogo pomogao u životu, odbio da sedne na klupi Partizana.

Postavili ste sistem i brojni odlasci igrača iz Mege skoro da se ne primete. Klub konstantno raste i svake sezone ima sve bolje rezultate. Da li ste nešto “ukrali” od Vujoševića ili nekog drugog trenera s kojim ste sarađivali?

“Ne mogu da kažem da sam blizak nečijoj trenerskoj filozofiji. Od svakog sam nešto naučio, a ono na čemu uvek insistiram su detalji. Igrač u svakom trenutku mora da zna šta mu je činiti. Svi veliki treneri insistiraju na detaljima”.

Mega Leks više nije klub koji samo služi za razigravanje igrača. Da li ste se nadali da ćete baš ove sezone probiti led i osvojiti prvi trofej, pogotovo što ste prošlog leta, između ostalog, ostali bez Jokića, Miljenovića, Kešelja i Muslija?

“Niko ne može da planira osvajanje trofeja, pogotovo ako zna da za rivale ima mnogo jače od sebe. Nadali smo se, jer smo i prošle godine bili blizu, na loptu od trijumfa u naciooanlnom kupu. Tada nismo uspeli, sada jesmo”.

Krajem aprila počinje finalna serija ABA lige protiv Crvene zvezde. Koliki problem bi mogla da predstavlja neuobičajeno duga pauza između polufinala i finala, od čak 42 dana?

“Nikad mi se, ni kao igraču, ni kao treneru, nije dogodilo da imam tako dugu pauzu. Dao sam igračima osam, devet dana odmora i potom smo se vratili redovnim obavezama. Plasman u finale je veliki uspeh i nagrada za sve što smo uradili ove sezone“, ne krije Milojević.

„Došli smo u situaciju da se borimo za još jedan trofej, a naša je nesreća što su nam se povredili Jaramaz, Kaba i Aranitović i nećemo u najjačem sastavu moći da se suprostavimo Crvenoj zvezdi. Sigurno da bismo u punom sastavu bili mnogo konkurentniji, ali ni ovakvi se ne predajemo. Očekuje nas teže finale nego polufinale, utakmice se igraju skoro svaki dan i malo je vremena za odmor”.

Po završetku finala regionalnog takmičenja očekuje vas novi početak, srpska Superliga, u kojoj ćete biti jači za supertalentovanog Hrvata Ivicu Zubca i Crnogorca Petra Popovića. Da li Mega i Partizan mogu završnicu prvenstva da učine zanimljivom i budu ranopravni sa Zvezdom?

“Zvezda je apsolutni favorit. Kvalitetniji su i od Partizana i od nas, ali ne pobeđuje uvek kvalitetniji. Uostalom, Partizan ih je ove sezone dobio u dva od tri meča, iako su crveno-beli bolji. Verujem da će biti interesantno”.

Da li ćete sledeće sezone igrati neko evropsko takmičenje?

“Apsolutni cilj kluba je razvoj igrača i postavlja se pitanje šta je bitnije, tri dana putešestvija po Evropi ili dobar trening i rad na njihovom usavršavanju. Međunarodna takmičenja oduzimaju mnogo vremena, a ono je mnogo bitno kada radite posao poput našeg u Megi. Procenićemo, videćemo šta je najbolje za razvoj igrača i potom odlučiti”, naglasio je Milojević.

Imamo 80 odsto sastava za sledeću sezonu

Izvesno je da će klub na kraju sezone napustiti Zagorac, Luvavu, Zubac, Ivanović, Nikolić… Da li imate spremne zamene?

“Ponovo ćemo da ostanemo bez većeg dela tima, ali već sada, iz svojih redova, imamo 80 odsto “skockan” tim za sledeću sezonu. Ništa ne prepuštamo slučaju”, kaže Milojević.

Kako je Mega rasla?

Nacionalna liga
2005/2006.
10. mesto
2006/2007.
3. mesto
Superliga – 6. mesto
2007/2008.
5. mesto
2008/2009.
5. mesto
2009/2010.
8. mesto
2010/2011.
4. mesto
Superliga – 8. mesto
2011/2012.
4. mesto
Superliga – 6. mesto
2012/2013.
2. mesto
Superliga – polufinale plej-ofa
2013/2014.
Superliga – polufinale plej-ofa
2014/2015.
Superliga – polufinale plej-ofa

ABA liga
2013/2014. – 8. mesto
2014/2015. – 10. mesto
2015/2016. finale

Kup Srbije
2014. polufinale
2015. polufinal
2016. pobednik

Odlasci iz kluba

2013.
Boban Marjanović, Luka Drča, Goran Ćakić.

2014.
Novica Veličković, Ratko Varda, Vasilije Micić, Nemanja Dangubić, Marko Luković, Nemanja Radović.

2015.
Nikola Jokić, Nenad Miljenović, Dejan Musli, Marko Kešelj, Nemanja Krstić, Kori Vebster, Predrag Samardžiski, Dušan Čantekin, Boris Savović.