KK CZ: Vređali Radonjića, oponašali majmune… Kameno doba!

Košarka 22. mar 202123:21
Dejan Radonjić
Izvor: FOTO: KK Budućnost Voli

U nedelju je u Podgorici odigran derbi 22. kola ABA lige u kojoj je Budućnost rezultatom 83:63 slavila protiv Crvene zvezde, a beogradski klub je reagovao povodom ponašanja prisutnih u hali “Morača”. Rukovodstvo crveno-belih osudilo je pogrdne povike sa tribina, naročito one upućene Dejanu Radonjiću, nekadašnjem treneru budućnosti, i Koriju Voldenu na osnovu njegove rasne pripadnosti.

U razgovoru za Sport klub nemile scene iz Podgorice opisao je direktor KK Crvena zvezda Filip Sunturlić.

Budućnost nas je juče pobedila, prilično zasluženo, i na tome smo i čestitali, na kraju krajeva. Jednostavno, četiri utakmice u devet dana sa putovanjima između su ostavila traga na našim igračima, što se videlo i na samom terenu. Uz izostanak Duopa Rita, koji je igrao u dobrom ritmu u prethodnom periodu, kao i rovitog Dejana Davidovca, možda jednostavno možemo da kažemo da je utakmica došla u lošem momentu za nas„, rekao je za Sport klub Filip Sunturlić.

Ono što van terena i rezultata ostavlja gorak ukus je da neki ljudi nisu ostavili dešavanja iz ranijih sezona i još žive u prošlosti i imaju sličan pristup i iste navike. Uz pripremne radnje pred utakmicu, gde se vidi isti poznati pečat od ranije, ovaj put, iako je na snazi policijski čas u celoj Crnoj Gori, određen broj posetilaca je imao pravo da posmatra duel sa tribina. Jedan deo tribina je tokom kompletne utakmice na prilično primitivan i nekulturan nacin vređao našeg trenera, kapitena, ostale igrače, tim menadžera, kao i predsednika koji nije bio prisutan. Vrhunac je bilo oponašanje majmuna svaki put kad bi naš igrač Volden primio loptu. Te su nosile akreditacije na sebi, a kulturološki su ostale u kamenom dobu. Dokazale su da primitivizam i dalje ima prostora i da se jednostavno kod njih demokratski proces zaustavio. U 21. veku vređati osobe afričkog porekla na taj način je razočaravajuće, iako i sama Buducnost ima igrače iste boje kože„, objasnio je funkcioner KK Crvena zvezda.

Tokom kompletne utakmice ista ta grupacija je vređala i našeg trenera, čoveka i gospodina, koji je inače bio i njihov igrač i trener, i koji je za klub osvojio bezbroj trofeja. Čime je on to zaslužio? Čime je zaslužio da niko ne opomene te primitivce, ako treba i da ih izbaci iz dvorane, da zaštiti njihovog bivšeg člana? Zato će KK Crvena zvezda uvek stati u zaštitu svog trenera, kapitena, igrača, predsednika i svih zaposlenih i ovim putem oštro osuđujemo dešavanja na tribinama u Podgorici, koja su pokvarila ovaj sportski događaj, anulirale trud obe ekipe na terenu i ponovo nas podsetile na proslošt, iako se svi trudimo da ista ostane iza nas. Na čast da bude svima onima koji si vređali sa tribina, a isto na čast da bude svima onima koji su im omogućili da budu na tribinama i koji reči ‘demokratija, mir, razumevanje’ prilično često koriste u svojim izjavama„, izjavio je Sunturlić za SK.

KK Crvena zvezda se od danas okrenula narednim obavezama i utakmicama koje nam predstoje u Evroligi i ABA ligi. Znam da ćemo izvući pouke iz prošle utakmice i spremno dočekati nastavak takmičenja u regionaloj ligi, obezbediti što bolji plasman pred plej-of i u samoj završnici takmičenja dokazati kvalitet i veličinu kluba„, zajključio je direktor Crvene zvezde.