Zvezdin i Partizanov problem – bonus igrači!?

Fudbal 08. jul 202219:483 komentara
Izvor: Starsport

U petak počinje Super liga Srbije, a dileme nema, za titulu će i ove sezone najveći, verovatno i jedini kandidati, biti Crvena zvezda i Partizan.

Partizan će u pohod na titulu krenuti u subotu, crno-beli gostuju povratniku u elitno društvo, ekipi Javora. Crvena zvezda će dan kasnije na stadionu “Rajko Mitić” ugostiti niški Radnički u derbiju kola. 

I ove sezone na snazi je pravilo o “bonus” igračima. Najmanje jedan domaći igrač, rođen 2001. godine ili mlađi, moraće da bude na terenu tokom čitavog meča u Super ligi Srbije. Ovo pravilo ne važi za mečeve nacionalnog Kupa. 

Iako se diče svojim omladinskim školama, evidentno je da Crvena zvezda i Partizan imaju ogromnih problema upravo sa popunjavanjem ovog mesta u startnih 11. 

Kod crveno-belih prošle sezone starter je bio Strahinja Eraković, ukoliko ostane u klubu, tako će biti i ove. Međutim, mladi štoper koji je stigao i do dresa “A” reprezentacije, na izlaznim je vratima, kako sada stvari stoje biće prodat, a u stručnom štabu šampiona Srbije moraće da razmišljaju o alternativi na mestu “bonusa”. 

Nameću se Erakovićevi vršnjaci Petar Stanić i Vladimir Lučić, prošle sezone je šansu dobijao i godinu dana mlađi Nemanja Motika, akvizicija iz minhenskog Bajerna. Crvena zvezda je još registrovala Nikolu Stankovića (rođen 2003. godine) i Stefana Lekovića (rođen 2004. godine). 

Još veće probleme ima Partizan. Startnog “bonusa” su prošle godine našli u Čukaričkom, ali Nikola Terzić je 2000. godište, sada više nije u toj kategoriji. Drugi koji je imao tu ulogu je Nemanja Jović, koji se logično sada nameće kao startni “bonus” šefa struke Ilije Stolice. 

Njegove alternative su još golobradi mladići, Samed Baždar (2004. godište), Mateja Stašević (2004), Vanja Vlahović (2004), Mihajlo Petković (2004) i Nemanja Ilić (2005). 

Postavlja se pitanje šta se događa sa omladinskim školama večitih rivala. 

A nekad je omladinska škola Partizana bila prva u Evropi posle Ajaksove. Sa druge strane, Crvena zvezda je posledje dve godine bila šampion u omladinskom uzrastu, igrala je u UEFA Ligi mladih… Očigledno da nešto ne funkcioniše kako treba.

Komentari

Vaš komentar