U ovim državama je rizično potpisati ugovor

Fudbal 06. jul 202211:27
Podeli:
Izvor: Michael Regan, Getty Images

Profesionalni sindikat fudbalskih igrača FIFPRO upozorio je na rizike potpisivanja ugovora u sedam zemalja, a na spisku nema država iz regiona nekadašnje Jugoslavije.

Kako se navodi, zbog namernog i raširenog kršenja ugovora, rizične zemlje su Kina, Turska, Grčka, Rumunija, Alžir, Libija i Saudijska Arabija.

Fudbalski savez Kine je u aprilu zapretio klubovima da će biti izbačeni iz lige ukoliko do 31. decembra ne isplate sve zaostale plate, a Čuncin Liangđang Atletik poslednji je klub koji je propao zbog velikih dugova.

FIFPRO je saopštio da su dugovanja igračima stalni problem za fudbalere u Alžiru, Saudijskoj Arabiji, Rumuniji i Turskoj, dok drugoligaški klubovi u Grčkoj često prestaju sa radom zbog neplaćenih dugova. Prema istraživanju grčkog sindikata igrača (PSAP) klubovi u toj zemlji igračima za plate duguju više od 25 miliona evra.

„U poslednje dve godine Grčka je zemlja sa najvećim brojem igrača koji traže deo svojih neisplaćenih plaća iz FIFA fonda za zaštitu igrača. Povećan broj klubova u Rumuniji koji ulaze u stečajne postupke i dalje ima ozbiljne posledice za igrače, gurajući ih u beskrajne stečajne postupke sa malim ili nikakvim izgledima za dobijanje bilo kakve naknade,“ dodaju iz FIFPRO, uz zabrinutost zbog sve većeg broja stranih igrača blokiranih u Libiji jer klubovi odbijaju da im izdaju relevantnu dokumentaciju za odlazak.

Komentari

Vaš komentar