Tužilac ima nove dokaze za Blaterovu i Platinijevu prevaru

Fudbal 02. nov 202117:32 > 03. nov 2021 08:23
Podeli:
Izvor: Getty Images Sport, Steve Bardens

Nekadašnji predsednik Međunarodne fudbalske federacije Sep Blater i bivši prvi čovek Evropske fudbalske unije Mišel Platini optuženi su pred švajcarskim sudom, između ostalog, za prevaru, potvrdio je državni tužilac ove zemlje u utorak.

„Sep Blater i Mišel Platini optuženi su za nezakonito ugovaranje isplate dva miliona švajcarskih franaka koju je FIFA izvršila prema Mišelu Platiniju“, navodi se između ostalog u objavi državnog tužioca Švajcarske.

Navodi se dalje da su i Platini i Blater suočeni sa optužbama za „kriminalne radnje“ i „falsifikovanje dokumenata“. Platini je uz to optužen i za prevaru, učešće u kriminalnim radnjama, falsifikovanju dokumenata i nezakonito prisvajanje novaca.

Ovaj slučaj aktuelan je još od 2015, kada su Platini i Blater suspendovani iz fudbala zbog uplate iz 2011. godine. Švajcarsko tužilaštvo navodi da je ta uplata izvršena na ime Platinijevih konsultanstskih usluga za period od 1999. do 2002. godine.

Tužilaštvo navodi da postoji pisani ugovor o godišnjoj naknadi u iznosu od 300.000 franaka te da je ugovore uredno fakturisao Platini, a plaćala FIFA.

U navodima tužilaštva dalje stoji da je osam godina kasnije, „Platini zahtevao isplatu dva miliona švajcarskih franaka, te da je nakon Blaterove intervencije FIFA uplatila ovaj novac početkom 2011. godine.“ Za tužilaštvo je to dovoljan dokaz da je sporna uplata izvršena bez zakonskog osnova i da je na taj način oštećena Međunarodna fudbalska federacija.

Državni tužilac je naveo da će dokazi biti predočeni sudu koji zatim treba da donese odluku da li ima dovoljno osnova za pokretanja postupka.

Po švajcarskim zakonima, ovakva prevara kažnjava se kaznom zatvora u trajanju do pet godina ili globom.

Komentari

Vaš komentar