Statua Aleksa Fergusona u Aberdinu: Trenirao sam momke koji su hteli na Mesec

Aberdin Sir Alex Ferguson Statue Unveiling - Pittodrie Sir Alex Ferguson with Aberdeen chairman Dave Cormack (right) during the
Izvor: Jane Barlow via Guliver

Slavni menadžer ser Aleks Ferguson dobio je u Aberdinu statuu kao zahvalnost za sve što je postigao trenirajući ovaj škotsku klub pre nego što je kasnije otišao u Mančester Junajted i napravio još veće uspehe.

Povezane vesti

Svečanosti na stadionu Pitodri prisustvovao je i legendarni menadžer. On je zajedno sa prvim čovekom Aberdina Dajvom Kormakom otkrio statutu koju je dizajnirao skulptor Endi Edvards.

Ferguson je rekao da je impresioniran kako je statua ispala.

„Ovo je fantastičnu čast za mene. Uvek ću se sećati perioda u Aberdinu. Radio sam sa sjajnom grupom fudbalera, koja je trenirajući želela da dosegne do Meseca. Želja da pobedite više od drugih je ono što će vas dovesti do uspeha“, kazao je danas 80. godišnji ser Aleks Ferguson.

Slavni Škot je na klupi Donsa sedeo od 1978. do 1986. i uspeo tih godina da prekine dominaciju Seltika i Rendžersa u škotskom fudbalu. Osvojio je ukupno 11 trofeja, među kojima su i tri titule prvaka Škotske (1980, 1984, 1985). Svakako najveći uspeh sa Aberdinom ostvario je 1983. kada je osvojio Kup kupova pobedivši u finalu Real Madrid sa 2:1 posle produžetaka.

Ferguson je jedan period kratko bio i selektor Škotske (Svetsko prvenstvo 1986), a zanimljivo je da je po napuštanju Aberdina pregovarao da dođe u Liverpul, ali su se na Enfildu ipak odlučili da ekipu nasledi njihova legenda Keni Dalgliš kao igrač-menadžer.

Ferguson je onda preuzeo Mančester Junajted. Sve posle toga je istorija…

 

Komentari

Vaš komentar