Novi reljef fudbalske Srbije: Elita od 2023. sa 12 klubova

Fudbal 08. jun 202110:191 komentar
Podeli:
Izvor: Panthermedia

Fudbalski savez Srbije privodi kraju idejni projekat postepenog smanjenja broja učesnika u profesionalnim rangovima takmičenja. Superligaško društvo od leta 2023. brojaće, najverovatnije, 12 klubova.

U narednom periodu očekuje se potvrda sa najvišeg nivoa – odluka članova Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije.

Poslednjih dana u toku su intezivni sastanci o modelima implementacije neophodnih promena, prevashodno, u Super i Prvoj ligi Srbije. Iako su mišljenja bila oprečna, tokom konsultacija u najužem rukovodstvu i sastanaka radnih grupa, sastavljenih od pravnika iz sistema FSS, generalnih sekretara regionalnih saveza i predstavnika udruženja klubova, preovladao je stav o umerenom i postepenom smanjenu učesnika u profesionalnim rangovima takmičenja.

Povezane vesti

Predlog da već od leta 2022. superligaška trka bude svedena na 12 učesnika nije dobio potrebnu većinu. Logično, radikalan rez i još jedna godina sa trećinom putnika u niži rang, uveli bi fudbalsku Srbiju u još jednu fazu neizvesnosti i neregularnosti, čiji svedoci smo bili u tek završenoj sezoni. Zapaženu podršku dobila je ideja o prvobitnom skraćenju na 14, potom i 12 superligaša. Praktično, od leta 2023. superligaški karavan trebalo bi da dobije konačan izgled, oročen na duži rok.

Naredne sezone, elitni rang činiće 16, 2022/2023 – 14, a 2023/2024 –  12 ekipa.

O sistemu takmičenja, u toku je živa rasprava. Na stolu su dve „ponude“ – takozvani trokružni i sistem doigravanja, sa plej-ofom i plej-aut fazom. Modeli i idejna rešenja i dalje su u fazi razrade.

Statut na doradi

Ostavkom Slaviše Kokeze, najlošijeg predsednika u istoriji, Fudbalski savez Srbije otvorio je novu etapu u razvoju. Jedna od polaznih tačaka, u ovom trenutku, biće promena statuta, skrojenog po meri jednog čoveka.

Nažalost, o ovim promenima odlučivaće ljudi, koji su aklamacijom podržali ono od čega bi danas prvi da se operu. Dok su mnogi, poraženi i uniženi, napuštali fudbalska borilišta i reprezentativne kancelarije na Terazijama 35…

Napokon, sistemom „levka“ neumitno je konačno smanjenje i učesnika u Srpskoj ligi. Najaktuelnija je razrada takmičenja u dve grupe, najverovatnije, sa po 18 ekipa. Vojvođanska i beogradska grupa činile bi jedan, zapadna i istočna drugi vektor trećeligaškog ranga.

Izvesnije konture budućeg reljefa fudbalske Srbije očekuju se do povratka državnog tima iz Japana. Do tada, sledi još nekoliko sastanaka na nivou radnih grupa i preciznije definisanje rokova promena. Izvesno je ipak – leta 2021. FSS otvara novu stranicu unutar domaćeg fudbala.

Prvi korak do vedrijeg sutra…

Komentari

Vaš komentar