Nemački kancelar sa čelnim ljudima fudbala o jednakosti igre

Fudbal 09. avg 202214:392 komentara
Podeli:
Olaf Šolf, FS Nemačke
Izvor: Alexander Scheuber/Getty Images

Sredinom jula, dok je Evropsko prvenstvo za žene bilo u toku, nemački kancelar Olaf Šolc na svom Tviter nalogu poručio je da planira sastanak sa direktorom Fudbalskog saveza Nemačke i najavio razgovore o jednakom plaćanju i jednakim uslovima za fudbalerke.

Oliver Birhf rekao je da je malo zatečen ovom izjavom ali je rekao i da će se rado sastati sa gospodinom Šolcom. Istakao je Birhof tada da su za fudbalerke najavljeni rekordni bonusi – obećano je reprezentativkama Nemačke bilo po 60.000 evra ukoliko osvoje Euro. U tome nisu uspele, poražene su od Engleske u najgledanijem meču u istoriji evropskih šampionata (u obe konkurencije).

Iako je Birhof rekao da su spremni rekordni bonusi, tih 60.000 evra zapravo nije ništa u poređenju sa premijama od po 400.000 evra namenjenih fudbalerima ako se u Kataru okite titulom šampiona sveta.

Nakon finala Eura koje je pratio iz lože na Vembliju Šolc je potvrdio da stiže u Frankfurt i da ima zakazan sastanak sa Birhofom.

Na ovu temu oglasila se i selektor Nemačke Martina Vos-Teklenburg koja je rekla da se u jednom delu ne slaže sa kancelarom Šolcom jer su se fudbalerke u Nemačkoj izborile za jednake uslove treninga, dobru infrastrukturu i uslove razvoja igrača, ali je dodala:

„Volela bih da dođe do promena i prilagođavanja – da bude malo manje za muškarce, a malo više za žene. Verovatno nikada nećemo doseći finansijske nivoe muškog fudbala i smatram da je to dobra stvar“.

Sastanak je u prostorijama FS Nemačke na najvišem nivou održan u utorak. Kancelara su dočekali predsednik saveza Bernd Nojendorf, potpredsednica Silija Šašić i direktor Oliver Birhof.

„Ovo je 2022. godina. Žene i muškarci moraju biti plaćeni isto za iste poslove. To se svakako odnosi i na sport, posebno na reprezentativne selekcije. U realnosti to izgleda tako da je ženama obećana premija od po 60.000 evra ako osvoje Evropsko prvenstvo dok se muškarcima obećava po 400.000 evra za uspeh u Kataru. I selektor Martina Vos-Teklenburg rekla je da bi volela promene, da bar premije za identične uspehe budu iste iako se u nekim stvarima nije složila sa mnom“, poručio je Šolc.

Komentari

Vaš komentar