Mrkela: Toplak bio primer izuzetnog stručnjaka i pedagoga

Fudbal 26. jul. 202115:38 > 15:39
Podeli:
Ivan Toplak FK Crvena zvezda
Izvor: Foto FK Crvena zvezda

O nekadašnjem fudbaleru Crvene zvezde i reprezentativcu Jugoslavije, kasnije uspešnom treneru i selektoru, Ivanu Toplaku, koji je preminuo danas u Mariboru u 90. godini, sa velikim poštovanjem govorio je jedan od njegovih fudbalera Mitar Mrkela, sportski direktor Crvene zvezde.

Ivan Toplak je između ostalog bio i selektor olimpijske reprezentacije Jugoslavije koja se 1984. godine okitila bronzom. Deo te generaciji bio je i Mitar Mrkela.

Napustio nas je veliki čovek koji je obeležio čitavu epohu u Crvenoj zvezdi, a mnogo je dao i srpskom i jugoslovenskom fudbalu. Imao sam tu privilegiju i čast da sam ga poznavao i učio od njega. Toplak je bio primer vrhunskog znalca, stručnjaka i pravog pedagoga„, kazao je Mitar Mrkela za zvanični sajt Crvene zvezde.

Sportski direktor crveno-belih se prisetio i bronzane medalje na Olimpijskim igrama ’84. koju su Plavi osvojili pod vođstvom Toplaka.

Bio mi je selektor u olimpijskoj reprezentaciji kada smo osvojili bronzanu medalju u Los Anđelesu 1984. godine. Odlično je vodio tu sjajnu generaciju u kojoj su pored mene bili igrači poput Dragana Stojkovića Piksija, Bore Cvetkovića, Jovice Nikolića i mnogih drugih izvanrednih fudbalera. Taj uspeh će zauvek ostati upisan u fudbalskoj reprezentativnoj istoriji. Ivan Toplak će mi zauvek ostati u sećanju„, rekao je Mitar Mrkela.

Ivan Toplak Sport Klub
Izvor : Foto Sport Klub

Legenda Zvezde i YU fudbala

Ivan Toplak je rođen 21. septembra 1931. godine u Beogradu. Igračku karijeru je započeo u Sloveniji, u mlađim kategorijama Branika iz Maribora, a potom se afirmisao u ljubljanskoj Olimpiji. Za Crvenu zvezdu je igrao od 1954. do 1961. godine, odigrao 210 utakmica i postigao 144 gola. Odigrao je jedan meč i za reprezentaciju Jugoslavije.

Kao trener u Crvenoj zvezdi radio je od 1964. do 1966. godine, a posle odlazi u SAD gde je dve godine radio i kao univerzitetski profesor na Stanfordu. Po povratku u Jugoslaviju, godinama je bio profesionalni trener u FSJ. Bio je selektor mlade, olimpijske i A reprezentacije Jugoslavije.

Komentari

Vaš komentar