Može li Piksi da se izbori sa svim problemima srpskog fudbala

Fudbal 22. feb. 202120:5220 komentara
Podeli:

Gotovo 70 dana javnost je čekala da sazna ime novog selektora fudbalske reprezentacije, i nema dilemu da je Dragan Stojković pravo rešenje, ali se ipak otvaraju pitanja: Zašto je prihvatio taj posao i hoće li se Piksi uspešno izboriti sa svim problemima srpskog fudbala?

Tražen za poziciju selektora, kako sam kaže, godinama – Piksi nije tako lako prelomio, kao što je zalomio Vaskeza na Svetskom prvenstvu 1990. Tada su mu asistirali udruženo Vujović i Katanec. A čija je asistencija bila presudna ovog februara?

Prethodni selektor otpušten je 14. decembra, 15. Dragan Stojković je u društvu predsednika države položio kamen temeljac za izgradnju japanske firme u Inđiji, a 16. decembra objasnio da to nije bio nikakav znak za funkciju na kojoj je danas.

„Ako mislite na predsednika Vučića, je l’ tako? Pa, ja koliko znam politika se ne meša u fudbal (…) Ne znam da li sam obavešten, ali znam da se politika ne meša u sport, ne bi trebalo da se meša“, kazao je Stojković gostujući na jednoj televiziji.

Na direktno pitanje da li je sa predsednikom Vučićem razgovarfao o preuzimanju funkcije selektora, odgovorio je: „Ne, ma kakvi.“

Kažu: „Piksi je legenda“. Da se o njegovom izboru odlučivalo referendumom, teško da bi iko bio protiv. Sportski novinari pojašnjavaju da se Piksi i ranije pojavljivao tamo gde se Japanci pojavljuju, Inđija nije izuzetak, ali i da je verovatno ovoga puta i sam pre prihvatanja funkcije proverio ima li podršku s vrha.

Izbor na bilo koju javnu funkciju u Srbiji ne može da prođe bez befela predsednika Vučića, kaže sportski novinar Zoran Pavić.

„Pa tako ni izbor fudbalskog selektora. Posebno ne, jer populistički to je značajna funkcija. Vučić je pitan, možda mu je bio i prvi pik s obzirom da mu je bio junak navijačke mladosti, a čak i da nije, on sigurno nije imao ništa protiv toga, i od Vučića u tom smislu nikada nećete čuti potvrdu, jer je rizik od neuspeha prevelik“, ističe on.

Ni njegov kolega Jovan Sekulić ne sumnja da ima malo politike i da je Vučić učestvovao u dovođenju Piksija za selektora.

„Imam informacije da je i sa njim pričao, tako da fudbal i politika moraju zajedno, a kod nas fudbal i politika ne mogu, a da ne budu zajedno“, primećuje on.

Za manje od mesec dana počinje borba za Svetsko prvenstvo i u Beograd stžu Irci i Portugalci. Hoće li Stojković dirigovati slobodno?

Sekulić smatra da bi Piski mogao da iskoristi svoj autoritet tako da ne dozvoli da mu se iko meša.

„Piksi je čvrst čovek i u mnogim stvarima tvrdoglav, tako da verujem da će on odlučivati sam o svemu“, uveren je Sekulić.

Pavić ima informacije da je Stojković tražio autonomiju i da mu je ona garantovana. „Ne znam tačno sa kojih mesta, ali to obično tokom vremena ne bude tako“, podseća on.

Posle 13 godina boravka na dalekom istoku Piksi je kako sam kaže od Japanaca naučio sledeće: do cilja se stiže ako ste strpljivi, mnogo radite i ako vas poštuju.

Komentari

Vaš komentar