Miroslav Radoman: Odlazak Kokeze sa čela FSS – sreća za srpski fudbal

Fudbal 29. mar. 202120:129 komentara
Podeli:

Utakmica kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u fudbalu između Srbije i Portugala i dalje je u centru pažnje svetske sportske javnosti. Pre svega zbog nepriznatog gola Kristijana Ronalda. Nekadašnji fudbalski sudija Miroslav Radoman izjavio je za N1 da je, prema njegovom mišljenju, lopta celim obimom prešla gol liniju. Radoman je rekao i da je otišao sa mesta predsednika Sudijske komisije jer "nije želeo da bude poltron".

„Imamo sudije koje sude sa VAR sistemom u Evropi, ali sudije kod FIFA ne sude sa VAR sistemom. Kada ih dovedete u ovakvu jednu situaciju gde na utakmici Srbije i Portugala imate samo tri odnosno četiri sudije, menja se kompletna filozofija suđenja – sudija imaju jednu obavezu da se kreće kad ih je četvoro ili kad imaju VAR pa im se dojavljuju situacije“, objašnjava Radoman.

Prema njegovom mišljenju, u konkretnom slučaju na utakmici Srbija – Portugal je prevashodno pogrešio pomoćni sudija.

„Njegova dužnost u momentu prelaska lopte poprečne linije u gol jeste da bude u liniji i da on signalizira da li je gol. Pozicija glavnog sudije je bila takva da on nije mogao da uoči to sve i mislim da je njegova greška manja“, ocenjuje on.

Pročitajte još:

Radoman smatra da je apsurd da u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, jednog od najvažnijih takmičenja, nema VAR sistema i obrazloženje zašto se ne koristi ocenio kao „nebulozu“.

On podseća da je bilo slučajeva kad je reprezentacija Srbije bila oštećena i da se to na kraju „izbalansira“.

„Budeš oštećen pa se žališ… to tako ide. Fudbal je igra u kojoj ne možete predvideti takve situacije“, rekao je Radoman i ocenio da je sudija izvinjenjem nakon utakmice pokušao da ublaži pritisak Portugala.

Govoreći o postupku Ronalda, koji je bacio kapitensku traku i napustio teren nakon što mu nije priznat gol, Radoman je rekao da je igrač Portugala „zaslužio“ još jedan žuti karton ili crveni zbog toga.

Nisam želeo da budem poltron

Odgovarajući na pitanje o odlasku Slaviše Kokeze sa čela Fudbalskog saveza Srbije (FSS), a na početku njegovog mandata Radoman je bio predsednik Sudijske komisije, nekadašnji fudbalski sudija je rekao da je otišao jer „nije želeo da bude poltron“.

„I da slušam njegova naređenja koja su zadirala u moje ingerencije“, rekao je Radoman koji smatra da su sa Kokezom mogli da rade samo oni koji su „glavu savili, ćutali i ispunjavali njegove želje“.

„Kao predsednik Sudijske komisije sam bio u obavezi da sastavim listu (sudija), on nije hteo da razgovara o tome nego je svoju listu hteo. Bio sam pozvan i da intervenišem oko utakmice Brodarac – Crvena zvezda u omladinskoj konkurenciji, ja sam rekao da to nije moja kompetencija, da ne želim na taj način da pričam. I na kraju, moje poslednje delgiranje on je uzeo i promenio, ja sam rekao doviđenja i to je to“, kaže Radoman.

Radoman kaže da je „sreća za srpski fudbal“ što je Kokeza otišao i ocenio da, ako dođe „čovek iz fudbala koji može da istrpi bar godinu, dve dana da raščisti te ljude koji su infiltrirani u FSS“, postoji mogućnost da se vratimo na normalan put.

Komentari

Vaš komentar