Marakana će uskoro poneti Peleovo ime

Fudbal 10. mar. 202110:09
Podeli:
Izvor: Alex Livesey/Getty Images

Slavna brazilska Marakana dobiće i zvanično novo ime.

Vlasti brazilske države Rio de Ženeiro potvrdile su u utorak odluku o pomeni imena jednog od najpoznatijih stadiona na svetu koji će ubuduće nosti ime legende fudbala i Brazila. Kada odluku potvrdi i guverner stadion će se zvati „Edson Arantes do Nosimento – kralj Pele“.

„Ovo je jedan omaž čoveku koji je zadužio brazilski fudbal i koji je godinama nakon fudbalske karijere na najbolji način služio svojoj zemlji“, rekao je predstavnik vlasti koji je pokrenuo projekat promene imena stadiona.

Zvanično ime Marakane do sada je bilo „Mario Filo“. Stadion je nosio ime novinara koji je bio jedan od najzaslužnijih za ideju i početak njegove izgradnje.

Uz sve mečeve koje je tokom karijere Pele odigrao na Marakani, to je i mesto na kome je 1969. postigao svoj 1000. gol u karijeri.

Marakana je dva puta bila mesto na kome smo dobili svetske šampione u fudbalu (1950. i 2014. godine), a na njemu je održano i otvaranje Olimpijskih igara 2016.

Ima, naravno, i onih koji se ne slažu sa idejom promene imena stadiona. Ima onih koji bi zadržali sadašnje ime, ali i onih koji veruju da, ako se ime već menja, treba da ponese ime nekoga ko je iz samog grada, a ne po Peleu koji je rođen u drugoj državi i koji veći deo svog života živi u drugom gradu.