Mandžukić završio karijeru

Fudbal 03. sep 202118:221 komentar
Izvor: Kevin C. Cox/Getty Images

Mario Mandžukić, jedan od najboljih hrvatskih igrača svih vremena, završio je profesionalnu karijeru. Oprostio se emotivnim pismom.

Fudbal je počeo da igra sa šest godina u Dicingenu u Nemačkoj, gde je živeo do desete godine, a onda stigao u Slavonski Brod i priključio se Marsoniji. Tamo se zadržao do 2005., uz godinu dana boravka u brodskom Željezničaru.

Klasu je pokazao u NK Zagrebu, odakle je posle dve godine otišao u Dinamo za milion i po evra. Prvi inostrani transfer bio mu je onaj u Volfsburg 2010. za sedam miliona eura, a nakon dve godine odlazi u Bayern.

U Bavarskoj je ostvario najveće uspehe osvojivši dve duple krune uz Ligu šampiona i gol u finalu protiv Borusije Dortmund, ali i Svetsko klupsko prvenstvo, Uefin superkup i nemački superkup.

Zatim je otišao u Atletiko koji ga je platio 22 miliona evra. U Madridu se zadržao samo godinu dana i otišao u Juventus, gde je kao igrač ostavio najdublji trag.

Četvorogodišnje razdoblje sa 162 utakmice, najduže u bilo kom klubu, krunisao je s 44 gola i 17 asistencija. Postao je miljenik navijača, a onda ga se Mauricio Sari odrekao i, nakon veličanstvenog uspeha s Hrvatskom na Mundijalu u Rusiji, otišao je u katarski Al Duhail.

Kad je video da to nije ono što je očekivao, nakon svega sedam utakmica, prihvatio je poziv Milana koji mu je bio poslednji klub u karijeri.

Odigrao je 426 profesionalnih utakmica i 166 golova za klubove, uz 89 učešća i 33 gola za A reprezentaciju Hrvatske, među kojima i onaj najvažniji: Englezima u produžecima za finale Svetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine.

Komentari

Vaš komentar