Liverpul – Kutinjo – Barselona i gde su pare?

Fudbal 03. okt 202216:29
Izvor: Alexandre Schneider/Getty Images

Prošlo je skoro pet godina od kada je Felipe Kutinjo iz Liverpula prešao u Barselonu.

U januaru 2018. godine Barselona je poslala prvu ponudu Liverpulu i nije bilo lako odbiti 142 miliona funti.

Praktično sve ovo vreme na ovaj ugovor gledalo se kao na sjajan za Liverpul i katastrofalan za Barselonu. Mnogo toga je i ukazivalo na ovakvo stanje. Setimo se samo da je Barselona trebalo da plati Liverpulu pet miliona evra za to što je Kutinjo osvojio Ligu šampiona – sa Bajernom. Da ne pominjemo ostale bonuse koji su aktivirani tokom vremena koje je Kutinjo proveo u Barsi. Od novca koji je dobijen u ovom transferu, Liverpul je doveo Virdžila van Dajka i Alisona Bekera, dvojac koji je i te kako zaslužan za trofeje koji su osvojeni.

Sa druge strane, Barselona je u finansijskim problemima koji su tokom pandemije koronavirusa velikim delom razotkriveni i u stuaciji da iznova smanjuje plate i odustaje od nekih važnih igrača kako bi mogla da registruje pojačanja koja dovodi. Naravno, tome nije doprineo samo Kutinjov transfer – tu su i Osman Dembele i Antoan Grizman.

Drugi deo prošle sezone Kutinjo je proveo na pozajmici u Aston Vili sa kojom je ovog leta potpisao trajni ugovor za 17 miliona funti – samo 12 odsto vrednosti koju je Barselona platila za njega.

Glasine da Barselona brojnim klubovima duguje novac već duži period nisu nikakva novost. Katalonci i dalje duguju novac za transfere Miralema Pjanića, Frenkija de Jonga i Seržinja Desta. Kako pišu španski mediji, dugovi Barselone za transfere igrača prema drugim klubovima trenutno iznose 144 miliona evra. Navodno, i Liverpul još uvek potražuje novac od Barselone – i to oko 14 miliona evra.

U finansijskom izveštaju Barselone za sezonu 2019/20. stoji kao fus-nota i napomena da je Liverpul svoja potraživanja prosledio dalje. A to u praksi znači da je Liverpul dug naplatio od neke finansijske institucije i da je Barselona sada dužna toj instituciji. Na taj način, Liverpul je zapravo pomogao Barseloni i dao joj malo vremena da koristi taj novac na drugi način.

Dakle, Liverpul je naplatio sav novac, ali ga Barselona nije dala. Kada Barselona u nekom trenutku plati svoj dug, Liverpul će ga proslediti trećoj strani.

Komentari

Vaš komentar