IO FSS: VAR i u baražu, o izborima naknadno

Fudbal 31. maj 202215:17
Podeli:
Šurbatović i Bjeković
Izvor: FSS

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije, brzo i bez disonantnih tonova, apsolvirao je svih 16 tačaka dnevnog reda, na sednici u Staroj Pazovi.

Početak izbornog procesa, očekivan u narednih mesec dana, okupiće članove najužeg rukovodstva srpske kuće fudbala najmanje još jednom tokom juna.

Usvojene su propozicije takmičenja u Super i Prvoj ligi za narednu sezonu. Sistem ostaje isti – iz elitnog ranga ispašće dva najlošije plasirana tima, 13. i 14. superligaš igraće u baražu.

Doigravanje u finišu sezone igraće se isljučivo na stadionima sa VAR tehnologijom. Za razliku od tek završenog, u baražu 2023. neće važiti pravilo prednosti gola u gostima. Iz Prve lige, naredne sezone, ispašće četiri najlošije plasirana tima, dva najbolja će u viši rang, treći i četvrti u baraž.

Sastavi liga biće utvrđeni na narednoj sednici Izvršnog odbora FSS. U Super ligi, prema najavama, neće biti promena, za razliku od drugog razreda domaćeg fudbala. Najavljena je fuzija Proletera i Novog Sada, neizvestan je status Radničkog sa Novog Beograda, narednog vikenda biće poznat prvak Srpske lige Zapad.

U letnjim danima biće definisana i nova lista delegata. Usvojeni su oštriji kriterijumi za izbor sportskih radnika na jedinstveni spisak Super, Prve lige i Kupa Srbije.

Superligaška sezona počeće 8. jula, a prvoligaška petog avgusta. Prvi deo, u oba ranga, biće zaključen 13. novembra, sedam dana pred početak Mondijala u Kataru. Prvi „radni“ fudbalski dan na superligaškim terenima u 2023. biće 13. februar.

Usvojeni su i Pravilnik o registraciji, statusu i transferu igrača FSS, Nacrt Pravilnika o fudbalskim takmičenjima, Kalendar takmičenja za narednu sezonu u ženskoj konkurenciji…

O početku izbornog procesa u FSS, na svim nivoima, nije bilo reči. Izbori su na pragu, tokom juna biće usvojeni statuti trenerske i sudijske organizacije. Poslednji čin, uoči početka složenog procesa, trebalo bi da bude konstituisanje Odbora za sprovođenje izbora.

Fudbalski savez Srbije, prema načelnom planu, dobiće predsednika u septembru.

 

Komentari

Vaš komentar