Filipović i zvanično, Novi Pazar na čekanju

Fudbal 16. jun 202117:17
Podeli:
FSS
Izvor: FSS

Odbor za hitna pitanja FSS imenovao je Dejana Filipovića za predsednika Sudijske komisije. Novi Pazar nije dobio licencu za učešće u elitnom rangu, u narednim danima odluku će doneti nadležna komisija u tom postupku.

Kako je juče Sport klub i najavio, nekadašnji sudija i aktuelni čelnik beogradske strukovne organizacije, dobio je blanko podšku najužeg rukovodstva srpske kuće fudbala da napravi veliki zaokret u najproblematičnijem sektoru unutar Fudbalskog saveza Srbije.

Povezane vesti

Uz Dejana Filipovića biće sasvim nova lica – Nenad Đokić, Dejan Santrač i Bojan Stojanović.

Sva trojica, u prošloj sezoni, obavljali su poslove posmatrača na suđenja na superligaškim terenima.

Užičanin Nenad Đokić, svojevremeno arbitar sa FIFA znakom, zvezdane trenutke karijere doživeo je u timu Milorada Mažića. Kao dodatni sudija bio je akter finala Lige šampiona 2018. i Prvenstva Evrope 2016, sudio je veliki broj međunarodnih utakmica.

Iza Santrača je solidna sudijska karijera, kasnije se posvetio radu u organizaciji.

Nišlija Bojan Stojanović, takođe, po okončanju karijere angažovan u sudijskim forumima, vodio je svojevremeno žestoke bitke za prevlast u istočnom regionu. Posle smene, ostao je na superligaškoj listi posmatrača.

Prema uveravanjima, nova Sudijska komisija imaće maksimalna ovlašćenja i svaki pritisak iz klubova, formalne, ili neformalne prirode, biće najstrože sankcionisan. Filipović će sa saradnicima, u narednim danima, formirati novu listu sudija, očišćenu od sumnjivih lica, povezanih sa klubovima i kladionicama. Navodno, spisak „obeleženih“ već je dospeo na beogradske Terazije. Na tom planu, slede više nego uzbudljivi dani…

U srpski fudbal, sa ulogom savetnika predsednika Sudijske komisije, vratio se i Milorad Mažić.

Od sada samo četiri stranca

Klubovi najvišeg ranga, prema tek usvojenim propozicijama takmičenja, moći će u zapisnik utakmice da prijave najviše četiri stranca.

Naredna sezona počeće 16. jula.

Odbor za hitna pitanja FSS ostavio je i dalje otvoreno pitanje 16. učesnika superligaškog takmičenja u narednoj sezoni. Novi Pazar nije dobio licencu, ali jeste dostavio garancije o izlasku iz takozvanog unapred pripremljenog plana reorganizacije, preciznije – predstečajnog stanja. Konačna odluka u slučaju Novog Pazara očekuje se do kraja nedelje, najverovatnije, u petak. Navodi Novopazaraca biće na dodatnoj proveri članova stručne komisije.

U narednoj sezoni, planirano je skraćenje elitnog ranga, na 14 klubova. Ispašće četiri ekipe, igraće se 30 kola po dvokružnom sistemu, potom plej-of i plej-aut.

Korigovano je i pravilo o bonus igračima – superligaške ekipe moraće da imaju najmanje jednog fudbalera mlađeg od 21 godine tokom meča. Ranije, imali su obavezu da u najboljih 11 igraju minimum dvojica, barem prvih 45 minuta.

Komentari

Vaš komentar