FIFA na Arapskom kupu testira novu automatizovanu ofsajd tehnologiju

Fudbal 26. nov. 202113:34
Podeli:
Izvor: Marc Atkins, Getty Images Sport

Svetska međunarodna federacija testiraće na predstojećem Arapskom kupu autimatizovanu ofsajd tehnologiju koja bi trebalo da se primenjuje na Svetskom prvenstvu u Kataru sledeće godine.

Tehnologija se oslanja na veštačku inteligenciju koja šalje automatizovane poruke VAR sistemu kada je igrač u ofsajd poziciji, i tada se ostavlja sudiji na procenu da li je pozicija igrača uticala na igru.

Tehnologija će biti korištena na svih šest stadiona na kojima će se igrati mečevi Arapskog kupa koji će biti održan u Kataru, na istim stadionima na kojima će se igrati mečevi Svetskog prvenstva. Nekoliko testova iza zatvorenih vrata već je obavljeno na stadionima poput Etihada i Alijanc arene.

Iako bi zapravo moglo da se pouzda u poruke koje tehnologija šalje VAR sistemu, ipak će biti klasifikovana kao polu-automatizovana i odluka će biti na sudijama baš zbog toga što poruka ide u VAR sobu, a ne glavnom sudiji.

Ukoliko testiranje na Arapskom kupu bude ocenjeno kao uspešno to će verovatno biti dovoljno dobara preporuka da tehnologija bude u upotrebi i na Mundijalu u Kataru, ali će ipak pre toga morati da bude zvanično odobrena na sastanku Borda internacionalne fudbalske asocijacije u martu sledeće godine.

Kako je jedna od kompanija koje su učetvovale u stvaranju ove tehnologije bazirana u Ujedinjenom kraljevstvu u Engleskoj se nadaju da će već u sezoni 2023/24 moći da će koriste i u Premijer ligi.

Insajderske informacije kažu da je ova tehnologija mnogo preciznija od one koja je sada u upotrebi kroz VAR sistem.

Komentari

Vaš komentar