FA traži da FIFA osnuje fond za naknadu štete radnicima stradalim u Kataru

Fudbal 21. sep 202221:33
Podeli:
Izvor: AP Photo/Darko Bandic, File

Ocena je britasnkih medija da je Fudbalska asocijacija (FA) rizikovala podizanje tenizije sa Mešunarodnom fudbalskom federacijom (FIFA) konačnim podnošenjem zahteva da porodice migranata koji su poginuli radeći na izgradnji stadiona u Kataru dobiju kompenzaciju.

Brojne su organizacije za zaštitu prava radnika i ljudskih prava uopšteno izuzetno glasne od dana kada je Katar dobio organizaciju Svetskog prvenstva u fudbalu. Ali, do sada niko od FIFA, nije zatražio kompenzaciju za porodice radnika migranata koji su poginuli tokom izgradnje stadiona.

Samo četiri partnerske kompanije SP, Adidas, Koka Kola, MekDonalds i AB InBev, obavezale su se da isplate novčanu nadoknadu radnicima, o čemu smo već pisali.

FA se tako pridružila organizacijama za zaštitu ljudskih prava u zahtevu za naknadu štete porodicama, ali FA ne izlazi iz svojih okvira i ne obraća se sponzorskim kompanijama već direktno FIFA.

„Apsolutno se slažemo sa idejom o fondu za naknadu štete. Uporno vršimo pritisak na FIFA kako bismo dobili informacije o fondu i mreži pomoći porodicama stradalih radnika koje kompenzaciju nisu mogle da dobiju od građevinskih kompanija. Za sam turnir bi to bila velika stvar, ali takođe i bi možda potencijalno donelo neke promene u ovom delu sveta u budućnosti“, rakao je izvršni direktor FA Mark Bilingem.

FA je već dugo pod pritiscima da iznese svoj stav po ovom pitanju na jasan način, a kuća fudbala Engleske sada tvrdi da od FIFA zahteva i informacije o tome šta je i kako učinjeno na unapređenju prava radnika u Kataru i o uvođenju novih zakona koji bi štitili radnike u ovoj zemlji.

„Radna grupa koju ima Evropska fudbalska unija jednoglasna je po pitanju akcija koje se sprovode, neke van vidikruga javnosti, a neke od tih akcija su sada javne. Mislim da je dobro da imamo jasnu i jedinstvenu podršku u zemljama zapadne Evrope i iznanadilo bi me da nas u ovome ne podrže i druge zemlje“, rekao je Bilingem.

Ipak, te kako ih on naziva „druge zemlje“ nisu baš bile spremne da se odazovu akciji FA i saveza Holandije, Belgije, Danske, Francuske, Norveške, Švedske, Švajcarske i Velsa – „One Love“ i da kapiteni na Mudndijalu nose trake u duginim bojama jer je jedna od stvari za koju se ti savezi zalažu, uz zaštitu ljudskih i prava radnika, i zaštita prava LGBTQ+ populacije.

Amnesti internešnal i ostale grupe za zaštitu ljudskih prava od FIFA zahtevaju da izdvoji 440 miliona dolara na ime naknde štete porodicama poginulih radnika – isto onoliko koliko je izdvojila za nagradni fond za Mundijal.

Komentari

Vaš komentar