Dokle više? Rasističke uvrede postale najveći problem PL

Podeli:
Arsenal Willian Vilijan
Izvor: REUTERS/Adam Davy

Nema kraja. Nakon Antonija Marsijala, Markusa Rašforda, Aksela Tuanzebea, Risa Džejmsa, Vilfreda Zahe, Antonija Ridigera, Romena Sojersa, Jana Dande, Edija Nketije, na meti rasističkih uvreda na društvenim mrežama našao se ovih dana i Brazilac iz redova Arsenala Vilijan. Uvrede na društvenim mrežama "najveći su problem u ovom trenutku", kaže izvršni direktor Arsenala Vinai Venkatesham.

Fudbaler londonskih Tobdžija otkrio je da su mu na društvenim mrežama upućene rasističke uvrede. Objavio je snimke ekrana koje su mu stigle na Instagramu.

Odmah se oglasio njegov klub.

Ne možemo i nećemo dozvoliti da rasističke uvrede i drugi vidovi mržnje na društvenim mrežama postanu uobičaneni deo igre“, poručili su iz Arsenal.

U proteklih nedelju dana fudbaler Mančester Junajteda Antoni Marsijal bio je vređan na Instagramu, a Vilijanov saigrač Edi Nketia na Tvitteru.

Portparol Tvitera rekao je da je nalog odgovoran za objavljivanje uvreda Nketija „trajno suspendovan“.

To je bilo drugi put u tri nedelje da je Marsijal vređan, a pored njega rasističke uvrede dobili su i njegovi saigrači Markus Rašford i Aksel Tuanzebe.

Mančester Junajtedu se „gadi“ zbog rasizma

Iz Mančester Junajteda su više puta ponovili da im se „gadi“ zbog rasističkih uvreda i pozvali platforme društvenih mreža i vlasti „da pojačaju mere za sprečavanje ove vrste ponašanja„.

Pretili i sudiji Dinu

Sudija Premijer lige Majk Din obavestio je policiju nakon što je njegova porodica primila brojne pretnje, uključujući pretnje smrću i nasilne poruke.

Ovih dana je fudbaler Čelsija na pozajmici u Milanu Fikaio Tomori doveo u pitanje vrednost društvenih mreža posle sve učestalijih uvreda fudbalera i sportista na rasnoj osnovi.

Na Instagramu, Tviteru i Fejsbuku moraju nešto pod hitno da učine. Moraju da nađu način da identifikuju ljude koji vređaju, kako bi bili kažnjeni zbog toga, jer svi znamo da to nije u redu„, naglasio je Fikaio Tomori.

Instagram, Tviter, Fejsbuk i slični postali su oruđe „navijača“ koji svoje frustracije ispoljuju na sportiste.

Nešto treba promeniti

Vilijan je svojim pratiocima na Instagramu pokazao poruke dvojice različitih korisnika, koji su mu slali rasističke uvrede u tri odvojene poruke.

Nešto treba promeniti! Borba protiv rasizma se nastavlja„, napisao je Vilijan uz te poruke.

Portparol Arsenala traži da se svi ujedine u borbi protiv rasizma:

Svi moramo da radimo zajedno kako bismo isterali ovo ponašanje. To uključuje klubove, navijače, medije i političare, ali zahteva pomoć i posvećenost kompanija za društvene mreže„.

Najveći problem u ovom trenutku

U četvrtak je izvršni direktor Arsenala Vinai Venkatesham rekao da su uvrede na društvenim mrežama usmereno na igrače i zvaničnike „najveći problem u ovom trenutku“.

Podugačak je spisak onih koji su u pprethodnom periodu vređani na rasnoj osnovi preko društvenih mreža –  pored Marsijala i njegovih saigrači Markusa Rašforda i Aksela Tuanzebea, te pomenitih igrača Arsenala Vilijana i Nketija, na meti su bili i fudbaleri Čelsija Ris Džejms i Antoni Ridiger, golgeter Kristala Palasa Vilfred Zaha, Romen Sojers iz VBA, Jan Danda iz bivšeg premijerligaša Svonsija…

 

 

Komentari

Vaš komentar