„Bjekovićev“ IO tvrdi: Pantelić u FSS mimo zakona

Fudbal 24. maj 202118:08 > 18:44
Podeli:

Članovi Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije, u sukobu sa zamenikom predsednika, Markom Pantelićem, osporili su njegov izbor u Skupštinu i organe FSS.

Na sednici u Staroj Pazovi, desetorica članova IO, smenili su Pantelića sa mesta zamenika predsednika FSS i na istu funkciju imenovali Nenada Bjekovića. Posle zasedanja, na sajtu FSS, objavljeno je saopštenje i pojašnjene navodne greške proceduralne prirode.

Povezano:

Najpre je osporeno imenovanje Marka Pantelića za člana IO FSS.

“Rešenje predsednika FSS od 31. avgusta 2020. godine pravno je ništavo i ne proizvodi pravno dejstvo, pošto je doneto suprotno pravnom pravilu propisanom članom 44. stav 4. Statuta FSS, jer primenom navedenog pravila Statuta Marko Pantelić uopšte nije mogao biti imenovan za člana Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije, pošto je predsednik FSS ranijim rešenjem od 17. marta 2019, već imenovao osam članova Izvršnog odbora koje ima pravo da imenuje kao predsednik FSS za mandatni period do 2023”, saopštili su članovi IO.

Poništena je i odluka o izboru zamenika predsednika FSS, objavljena u “Fudbalu” 5. oktobra prošle godine:

“Ista je suprotna pravilu iz člana 33. stav 2 tačka 2) Zakona o sportu, kojim je propisano da članovi uprave sportske organizacije, uključujući i zastupnika i likvidacionog upravnika, ne mogu biti članovi uprave i službena lica nadležnog sportskog saveza, odnosno službena lica organizacije u oblasti sporta koja upravlja ligom, što je Marko Pantelić bio, pošto je u vreme izbora na funkciju zamenika predsednika FSS i za sve vreme do dana donošenja ove odluke bio i ostao upisan u Agenciji za privredne registre kao predsednik FS Beograda, odnosno kao zakonski zastupnik FSB.”

Automatski, IO je osporio sve odluke Marka Pantelića, automatski i poslednje dve, o zameni šestorice članova izvšnog organa.

“Svi pojedinačni pravni akti (rešenja) doneti od Marka Pantelića, kao zamenika predsednika FSS, pravno su ništavi i ne proizvode pravno dejstvo, pošto su imenovanje Marka Pantelića na funkciju člana Izvršnog odbora FSS i izbor Marka Pantelića na funkciju zamenika predsednika FSS učinjeni bez pravnog osnova, suprotno Zakonu o sportu i odredbama Statuta FSS.

Napokon, pravno nevažećim proglašena je odluka o članstvu Marka Pantelića u Skupštini FSS.

“Odluka o verifikaciji mandata predstavnika u Skupštini FSS, od 5. marta 2019. pravno je ništava i ne proizvodi pravno dejstvo u delu koji se odnosi na verifikaciju mandata Marka Pantelića kao delegata – predstavnika FS regiona Istočne Srbije (FSRiS), pošto   nije član nijedne fudbalske organizacije (kluba, teritorijalnog  saveza) sa teritorije FSRiS, niti ima prebivalište na teritoriji FSRIS”, zaključuje se u saopštenju IO FSS, lojalnom Nenadu Bjekoviću.
Skupština 30. juna

Za 30. jun zakazana je Skupština FSS.

Do 15. juna, generalni sekretar, Jovan Šurbatović, dužan je da imenuje Radnu grupu za izradu Statuta Fudbalskog saveza Srbije.

Komentari

Vaš komentar