Tim sveta bez Krojfa, Platinija, Zidana, Karlosa…

Fudbal 14. dec 202020:15 > 20:16
Podeli:
Izvor: Getty Images

U anketi koju je napravio prestižni list "France Football" izabran je fudbalski tim sveta svih vremena. Jako nezahvalan zadatak i samim tim veoma teško je udovoljiti svim ukusima, tako da su upadljivi i izostanci nekih velikih imena svetskog fudbala.

Organizatori ankete odlučili su se za formaciju 3-4-3, ali je prilično zanimljiv raspored igrača. Na golu je uverljivo pobedio legendarni sovjetski golman Lav Jašin, inače jedini golman koji je ikada osvojio Zlatnu loptu. U zadnjoj liniji organizator se odlučio za samo jednog štopera i dva beka. Kao desni bek u prvoj postavi izabran je legendarni Brazilac Kafu, a na levoj strani legenda Milana i italijanskog fudbala Paolo Maldini. Kao centralni defanzivac očekivano pobedio je najbolji nemački fudbaler svih vremena Franc Bekenbauer.

U veznoj liniji struktura je dve „šestice“ i dve „desetke.“ Na pozicijama šestice su predvodnik najuspešnije generacije Barselone i Španije u ovom veku Ćavi i Nemac Lotar Mateus. Njih dvojica su izabrani pre Pirla, Redonda, Sedorfa, Rajkarda, Džerarda…Kao dve „desetke“ očekivano su izabrani dvojica najboljih fudbalera 20. veka Pele i Dijego Maradona pobedivši mnoga velika imena Alfreda di Stefana, Rajmona Kopu, Đanija Riberu, Ferenca Puškaša, Mišela Platinija, Zinedina Zidana.

Preostale tri pozicije su dva krila i centarfor. Očekivano na krilima su se našli dvojica najboljih fudbalera ovog veka Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi, a među nominovanima bio je i Dragan Džajić. Dok se na mestu devetke našao Luis Nazario da Lima iliti „pravi“ Ronaldo. Iza njega su se našli Marko van Basten, Džordž Vea, Denis Bergkamp, Romario, Gerd Miler, Šandor Kočiš, Euzebio ali i legendarni Johan Krojf, koji ipak nije bio klasična deveta, što će se svakako komentarisati jer po mnogima za Krojfa je moralo biti mesta u timu svih vremena.

Tim sveta: Jašin – Kafu, Bekenbauer, Maldini – Ćavi, Mateus, Pele, Maradona – K. Ronaldo, Ronaldo, Mesi.

Pored originalnog tima sveta izabrane su druga i treća postava

Druga postava: Bufon – Karlos Alberto, Barezi, R. Karlos – Zidan, Pirlo, Rajkard, Di Stefano – Garinča, Ronaldinjo, Krojf

Treća postava: Nojer – Lam, Ramos, Brajtner – Platini, Neskens, Didi, Inijesta – Best, Anri, Van Basten.