Hiljade na Rosijevoj sahrani u Vičenci

Fudbal 12. dec 202015:29 > 15:42
Izvor: REUTERS/Daniele Mascolo

Hilajde ljudi okupile su se u Vičenci kako bi prisustvovale sahrani italijanske fudbalske legende Paola Rosija čiji su kovčeg do katedrale nosili njegovi saigrači iz reprezentacije s kojom je osvojio titulu svetskog prvaka 1982. godine.

Marko Tardeli, Antonio Kabrini, Đankarlo Antonjoni, Alesandro Altobeli, Franko Kauzio, Fulvio Kolovati i Đuzepe Bergomi nosili su kovčeg, a sahranu je prenosila italijanska Rai.

Rosi, koji je preminuo u četvrtak u 64. godini nakon bolesti, 1982. godine zaigrao je za reprezentaciju vrativši se nakon dvogodišnje suspenzije, a na SP je dao šest golova od čega het-trik u epskoj pobedi od 3-2 nad Brazilom zahvaljujući kojoj su Italijani osvojili treću titulu svetskih prvaka.

„Nisam samo izgubio saigrača, izgubio sam i brata“, kazao je Kabrini.

„Zajedno smo se borili, pobeđivali i ponekad gubili i dizali smo jedan drugoga čak i kada smo bili suočeni s razočaranjem. Bili smo deo tima, tog tima, našeg tima. Nisam mislio da će tako brzo otići“.

Pre sahrane kovčeg s Rosijevim telom bio je izložen na stadionu Romeo Menti u Vičenci gde su navijači mogli ostavljati cveće i odati počast ovom velikom fudbaleru.

Rosi je bio vodeći strelac Serije B kada je odveo Vičencu do prve lige u sezoni 1976/77, a onda je bio i vodeći strelac u Seriji A sezonu nakon toga.