Spisak lepih želja za Orlove: S. Irska, LUX, Andora…

Fudbal 19. nov. 202016:13 > 16:15
Podeli:
Izvor: Stu Forster / Staff

Završetkom Lige nacija poznati su i definitivno kvalitativni šeširi za kvalifikacije za naredno Svetsko prvenstvo u Kataru. Srbija je u drugom šeširu, ali to ne znači automatski i lakši posao.

Još posle remija u Mađarskoj znalo se da će Srbija, posle dužeg vremena, biti svrstana u drugi šešir. Sa njom su tu još Švajcarska, Vels, Poljska, Švedska, Austrija, Ukrajina, Turska, Slovačka i Rumunija. To znači da Orlovi neće sa ovim ekipama moći da budu u grupi. A sa kime će moći?

Pošto će na Svetsko prvenstvo direktno osvajač grupe, a u baraž drugoplasirani, bitno je biti bar drugi. Stoga je možda najzanimljivije krenuti od trećeg šešira, kojeg su Orlovi izbegli. U njemu su Rusija, Mađarska ekipe sa kojima je Srbija igrala u tek završenom ciklusu Lige nacija i od obe ekipe doživela po poraz, uz remi u Budimpešti i visoku pobedu nad Rusijom 5:0. Zatim su tu Republika Irska, Češka, Norveška sa kojom je Srbija igrala nedavno u polufinalu baraža i pobedila, pa još jedan protivnik iz baraža Škotska, od kojeg je izgubila, Severna Irska, Grčka i Finska. Na prvi pogled nekako se kao najpoželjniji protivnik izdvaja Severna Irska, ali jasno je da su svi ovi protivnici veoma opasni i ni protiv koga Srbija nije veliki favorit, ako je uopšte protiv nekog.

U četvrtom šeširu su četiri Eks-Ju reprezentacije Bosna i Hercegovina, Slovenija, Crna Gora i Severna Makedonija, kao i susedne Albanija i Bugarska, te Izrael, Belorusija, Gruzija i Luksemburg, protiv koga su Orlovi igrali u kvalifikacijama za naredni EURO i oba puta pobedili i on se možda izdvaja kao najpoželjniji rival. U petom šeširu su Jermenija, Kipar, Farska Ostrva, Azerbejdžan, Estonija, Kazahstan, selekcija FS Kosova, sa kojom ne može Srbija da bude izvučena zbog otvorenog konflikta, Litvanija, Letonija i Andora.

Na kraju u šestom šeširu nalazi se pet ekipa Malta, Moldavija, Lihtenštajn, Gibraltar i San Marino. Ali Srbija može i da ne dobije nijednu ekipu iz ovog šešira ukoliko bude u jednoj od pet grupa u kojoj se nalazi pet timova. Da bi upala u takvu grupu mora iz prvog šešira da izvuče jednog od polufinalista završnog turnira Lige nacija Španiju, Francusku, Italiju ili Belgiju. S obzirom da u prvom šeširu nema slabih reprezentacija, možda ne bi bilo loše izvući neku od ove četiri reprezentacije i biti u grupi sa pet timova. Ostalih šest ekipa iz prvog šešira su Portugalija, Engleska, Hrvatska, Nemačka, Holandija i Danska, koja deluje kao najslabija među pobrojanima. Dakle neka, iz ove perspektive, grupa snova za Orlove mogla bi da izgleda ovako: Danska, Severna Irska, Luksemburg, Andora i ako ne bude žrebana u prvih pet grupa, bilo ko iz šestog šešira. Sa druge strane grupa smrti bi mogla da bude: bilo ko preostao iz prvog šešira, Rusija, Izrael, Jermenija i bilo ko iz šestog šešira.

Prvi šešir: Španija, Francuska, Italija, Belgija, Portugalija, Engleska, Hrvatska, Nemačka, Holandija i Danska
Drugi šešir: Srbija, Švajcarska, Vels, Poljska, Švedska, Austrija, Ukrajina, Turska, Slovačka i Rumunija
Treći šešir: Rusija, Mađarska, Norveška, Škotska, Republika Irska, Češka, Severna Irska, Grčka i Finska
Četvrti šešir: Bosna i Hercegovina, Slovenija, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija, Bugarska, Izrael, Belorusija, Gruzija i Luksemburg
Peti šešir: Jermenija, Kipar, Farska Ostrva, Azerbejdžan, Estonija, Kazahstan, selekcija FS Kosova, Litvanija, Letonija i Andora
Šesti šešir: Malta, Moldavija, Lihtenštajn, Gibraltar i San Marino

Žreb je na programu 7. decembra uz direktan prenos na Sport Klubu.