Nigerijski vezista poziva na bojkot nacionalnog tima

Fudbal 23. okt. 202008:28 > 08:31
Podeli:
Izvor: Alex Morton/Getty Images

Vezista nigerijske reprezentacije Džon Ogu je pozvao svoje saigrače na bojkot nacionalnog tima zbog ponašanja nigerijske Vlade. Nedavno je inače i špic Junajteda Odion Igalo rekao da je Vlada Nigerije sramota za svet.

U toj afričkoj zemlji nedeljama traju protesti u kojima uglavnom mladi ljudi traže da se rasformira policijska jedinica koja nosi naziv Posebna anti-pljačkaška jedinica. Vojska Nigerija negira da je ubila protestante dok predsednik Muhamadu Buhari poziva na okončanje protesta.

U čemu je poenta da predstavljaš zemlju kada je ovo što političari, koji predstavljaju narod, mogu da nam rade? Osećam kao da je najbolje što možemo da uradimo je da bojkotujemo dok oni ne dođu pameti i ne poslušaju nas. Želimo dobru vladu, da prestane policijska brutalnost, hoćemo da prestanu ubijanja, hoćemo dobre zakone, prilike za posao. Ovo je ludo„, rekao je Džon Ogu.

On misli da je vredno žrtve i da Nigerija ne igra na Kupu afričkih nacija. „Super orlovi“ treba da igraju baš kvalifikacione mečeve za to takmičenje uskoro.

Verujem da moje kolege shvataju, voleo bih da to uradimo. Ako bojkotujemo utakmice siguran sam da ćemo tako poslati poruku. Nisam pričao ni sa kim o ovome. Osećam da imaju saosećanje sa ljudima, onima koje vole i onima koji su umrli. Siguran sam da igrači shvataju„.

Ogu je inače napustio klub Al-Adalah iz Saudijske Arabije u septembru i trenutno je u Lagosu sa protestantima.

Ne znam da li će biti bojkota. Ne znam šta je u srcima ostalih momaka, siguran sam da misle o tome sada. Imamo meč sledećeg meseca i ako se ovo nastavi nećemo igrati. Kako mogu u reprezentaciju i da predstavljam svoju zemlju ako mislim na duše onih koji su ubijeni?„.

Ovaj Nigerijac ima 32 godine, 26 puta je igrao za nacionalni tim, a u klupskoj karijeri je nastupao za slovenačku Dravu, Atletiko iz Portugala, zatim za Almeriju B, Leiriju, Akademiku i Hapoel Ber Ševu za koji je igrao pet godina.