"Po kvalitetu igrača, Srbija nije lošija od Hrvatske"

Fudbal 10. okt. 202018:07 > 18:15
Podeli:
Izvor: Charlie Crowhurst, Getty Images Sport

Uoči ključne utakmice reprezentacija Srbije i Škotske u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo, nekadašnji selektor Hrvatske Igor Štimac smatra da Orlovi nisu ništa lošiji od selekcije aktuelnih vicešampiona sveta.

Pobednik duela Srbija – Škotska, koji je na programu 12. novembra na stadionu „Rajko Mitić“ u Beogradu, na EURO će biti u grupi sa Hrvatskom, Engleskom i Češkom.

Štimac se u intervjuu za Sportske novosti osvrnuo na predstojeći susret, kao i mogućnost da se Hrvatska i Srbija susretnu na prvenstvu Evrope.

„Nije uopšte sporno da je individualni kvalitet na strani Srbije. Tehnički su jaki, imaju izvrsne pojedince. A mi smo uvek od njih bili ekipno bolji, kompaktniji i uverljiviji. Škoti su, pak, ekipno jaki i tradicionalno nam ‘ne leže’, još nismo pronašli formulu za pobedu protiv njih. Takvi timovi mogu da se pobede isključivo čvrstinom, brzim dodavanjima, sa mnogo kretanja. Moraš da budeš bolji u tim dvobojima za drugu, ničiju loptu, moraš da budeš apsolutno fokusiran u svakom prekidu,“ rekao je Štimac.

Jasno je i da bi takmica između Hrvatske i Srbije donela i dodatni naboj.

„To je neizbežan element u takvim utakmicama. A za nas je dosad taj nacionalni naboj bio dodatni element motivacije i dao nam je ekstra kvalitetu u odnosu na protivnika. Ta strast bila nam je pogonsko gorivo.“

Štimac nema dilemu da su Orlovi favoriti protiv Škotske.

„U to nema nikakve sumnje. Međutim, Srbi mogu da pobede samo ukoliko shvate da sporom igrom ne mogu ništa da naprave. Moraju Škotie da ‘ubiju’ ritmom, ne smeju da uđi u njihov ‘mlin’, treba da nametnu svoj tempo i svoju dinamiku igre. Bude li tako, onda u Beogradu neće biti iznenađenja. To je sastav prepun odličnih pojedinaca, ali još se na međunarodnom planu nisu definisali kao ekipa, uvek im nešto nedostaje. Ali, gledajući pojedinačan kvalitet igrača, nimalo ne zaostaju za nama.“

Nekadašnjem reprezentativcu nije toliko bitno ko će biti rival Hrvatskoj na Evropskom prvenstvu.

„Pitanje ko bi bio bolji rival za nas, zapravo je nepotrebno jer mi smo uvek zavisili sami o sebi, a ne o kvalitetu protivnika. Sve je uvek zavisilo o našoj raspoloženosti i spremnosti za igru. Tako smo igrali od 1991. godine, tako igramo i danas, sve zavisi uvek od nas. Dokaz tome i onaj poraz protiv Škota u Zagrebu, jer sigurno nisu bili igrački kvalitetniji od naše ekipe,“ rekao je Štimac koji uskoro nastavlja svoj selektorski put sa reprezentacijom Indije.