U Gladbahu zgroženi i postiđeni zbog rasizma navijača

Fudbal 12. jun. 202013:04 > 13:10
Podeli:
Izvor: Christof Koepsel, Getty Images Sport

Borusija Menhengladbah oglasila se saopštenjem u kome je navela da je "apsolutno zgrožena" količinom rasističkih komentara koji su pristigli na njihov sajt i društvene mreže zbog javne podrške kluba pokretu "Black Lives Matter".

Borusija Menhengladbah pridružila se Dortmundu, Herti, Šalkeu i Kelnu prošle nedelje u podršci pokretu „Black Liver Matter“.

„Ono što smo iskusili od tada zbog komentara koji pristižu je nedopustivo, apsolutno smo zgroženi“, navodi se u saopštenju Menhengladbaha.

U daljem tekstu klub je zamolio članove „koji ne dele vrednosti Borusije Menhengladbah da prekinu svoje članstvo u klubu“.

Gladbah ima više od 150.000 registrovanih navijača.

Video snimak koji je klub objavio uz saopštenje počinje slikom napadača Markusa Turama koji je 31. maja postao prvi igrač koji je kleknuo u Nemačkoj nakon ubistva Džordža Flojda u SAD. Nastavlja se slikom napadača Dortmunda Džadona Sanča koji nosi majicu sa natpisom podrške kampanji i u nastavku slikama svih tamnoputih igrala iz ostalih klubova.

„Nastavljamo sa brisanjem svih rasističkih i uvredljivih komentara kao i onih koji šire mržnju. Duboko smo posramljeni zbog svega što se dešava“, dodaje se u saopštenju.

Klub se takođe zahvalio većini navijača koji su na rasističke komentare odgovarali činjenicama i argumentovanim navodima.

Prošle nedelje se klubovima koji u Bundesligi podržavaju ovaj pokret pridružio i Bajern čiji su igrači istakli antirasističke poruke na majicama pre meča.