"Džerard i Lampard su dobili šansu, a treneri crnci?

Fudbal 09. jun 202012:14 > 12:18
Podeli:
Izvor: Richard Heathcote, Getty Images Sport

Fudbaler Mančester Sitija Rahim Sterling kaže da su trenutni protesti protiv rasizma idealna prilika da se stvari popravi nabolje i u fudbalu.

Hiljade ljudi širom sveta priključilo se akciji Black Lives Matter, započetoj u Sjedinjenim Američkim Državama posle ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda od strane policajca.

Povezano

Engleski napadač veruje da je to šansa za korenite promene.

Pravo je vreme da pričamo o ovim temama, da pričamo o nepravdi, naročito u mom poslu. U Premijer ligi ima nekih 500 igrača i trećina njih su crnci. Mi nemamo nikoga da nas predstavlja u hijerarhiji niti u stručnim štabovima. Nema mnogo lica koji mogu da se poistovete sa nama i sa kojima možemo da razgovaramo„, istakao je Sterling za BBC.

Brzonogi igrač se potom osvrnuo na pitanje broja tamnoputih trenera u ostrvskom fudbalu i naveo konkretne primere.

Imate Stivena Džerarda, imate Frenka Lamparda, Sola Kembelea i imate Ešlija Kola. Svi su imali velike karijere, igrali su za Englesku. U isto vreme, svi su završili kurseve za licence da rade kao treneri na najvišem nivou i dvojica koja još uvek nisu dobila pravu priliku su dvojica crnaca bivših igrača„, dodao je Sterling.

Inače, Fudbalska asocijacija Engleske (FA) je 2018. godine objavila akcioni plan ravnopravnosti prema kojem bi pet odsto vodećih funkcija i 13 odsto trenerskih pozicija u reprezentacijama trebalo da zauzimaju stručnjaci poreklom iz manjinskih etničkih grupa.