Primera: U četvrtak odluka o štrajku

Fudbal 13. maj. 201519:23 > 19:24
Podeli:
Izvor: Getty Images Sport, Dean Mouhtaropoulos

Fudbaleri i uprave španskih klubova saznaće u četvrtak da li će planirani štrajk moći da se održi kao što je najavljeno od 16. maja.

Pravni savetnici i predstavnici Sindikata profesionalnih igrača Španije i LFP-a, organizatora takmičenja u obe profesionalne lige, danas su se suočili na sudu i izneli svoje argumente oko legaliteta i legitimiteta najavljenog štrajka. 

Advokat Primere Havier Suarez tražio je od suda da zabrani najavljeni štrajk i to obrazložio računicom po kojoj će šteta od neodigranih mečeva biti veća od 50 miliona evra po takmičarskom danu. Sindikat igrača insistirao je da je ta procena štete nebitna, pošto svi potencijalni gubici mogu da se nadoknade vrlo brzo.

Španska fudbalska federacija suspendovala je sve utakmice do kraja sezone, a s njihovom odlukom saglasio se i sindikat igrača. Ako se štrajk održi, neizvesna je završnica poslednja dva prvenstvena kola Primere, kao i finale Kupa Kralja, u kojem se sastaju Barselona i Atletik Bilbao. Katalonski klub bi u slučaju da se u nedelju održi meč Barselona – Atletiko Madrid i da u njemu pobedi, osvojio titulu prvaka Španije. Inače, štrajk podržavaju pored ostalih i Andres Iniesta, Ćavi, Iker Kasiljas i Serhio Ramos. 

S jedne strane su španska Vlada i ministarstvo sporta uz podršku preofesionalne lige, a s druge sindikat igrača i fudbalski savez. Španska vlada je odobrila novi zakon koji na drugačiji način nego do sada raspoređuje novac od tv prava, ali on tek treba da bude usvojen. Liga podržava novi predlog, ali ne fudbaleri i Savez. 

Ako parlament odobri novi predlog kolektivnog ugovora, zakon će stupiti na snagu 2016. godine.