"Moral treba da prevagne u kupovini Njukasla"

Fudbal 10. maj. 202008:40 > 08:43
Podeli:
Izvor: Nigel Roddis/Getty Images

Njukasl Junajted treba da dobije novog vlasnika, klub će biti finansiran iz državnog fonda Saudijske Arabije, a zbog svega toga negoduje Hatidže Džengiz. Njen verenik je novinar Džamal Hašogi čije je ubistvo kako se veruje naručio državni vrh Saudijske Arabije.

Njukasl Junajted je došao do prepreke do koje nije stigao nijedan engleski klub u promeni vlasnika. Klub sa severoistoka Engleske ima problem jer je potencijalni kupac, princ Mohamed bin Salman u većem delu sveta označen kao čovek koji kao državni lider žestoko krši ljudska prava. Amnesti je već više puta poručio da Saudijci kupovinom Njukasla žele da „se operu“. Slično misli i verenica pokojnog novinara Džamala Hašogija čije je ubistvo navodno naručio baš princ Mohamed bin Salman.

 „Moralne vrednosti treba da prevagnu. To je moja poruka svima u menadžmentu Njukasl Junajteda i onima koji donose odluke. Treba da razmotrimo etičke vrednosti, ne samo finansijske i političke. Novac ne može da kupi sve na svetu. Poruka koja se šalje krunisanom princu je veoma važna„, kaže Hatidže Džengiz.

Premijer liga još uvek nije komentarisala ne baš tako sjajnu biografiju princa Mohameda bin Salamana koji bi Njukasl Junajted mogao da učini jednim od najbogatijih klubova u Engleskoj.

Inače Hašogi je bio saudijski disident koji je živeo u azilu u Sjedinjenim Državama, a ubijen je oktobra 2018. godine kada je išao u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi dobio papire da se oženi sa Džengizovom. Hašogi je verovatno tada ubijen, a njegovo telo nikada nije pronađeno.