'Ko ne želi vakcinu, ne može da nastavi sa sportom"

Fudbal 08. maj. 202016:29 > 16:36
Podeli:
Izvor: Matt King, Getty Images Sport

Doktor hrvatske fudbalske reprezentacije reprezentacije Zoran Bahtijarević vrlo je jasan oko budućnosti profesionalnog sporta uslovljenog pandemijom koronavirusa.

Između ostalog Bahtijarević je za Index.hr pričao o fudbalu u vreme i posle koronavirusa, što je vrlo zanimljivo s obzirom na to šta bi moglo da nas očekuje i u privatnom životu. 

Povezano

Rukovodstvo Civilne zaštite još nije dalo zeleno svetlo za nastavak takmičenja u prvenstvu Hrvatske i Kupu. Očekujete li da će se to dogoditi i da će 30. maja biti odigrani mečevi državnog kupa?

„Hrvatska trenutno ima jednu od najpovoljnijih epidemioloških situacija u Evropi i ne vidim razloga da se sport i prvenstvo ne nastave. No činjenica je da nam je virus promenio život, a promeniće i sport, sve do pronalaska vakcine protiv koronavirusa. Ne volim da čujem da se ova pandemija upoređuje sa gripom jer ne znamo hoće li koronavirus biti sezonski kao grip ili će harati poput SARS godinu i po dana. Moramo da se držimo svih mera opreza, ne smemo da se opustimo. Kada vakcina bude dostupna, s njom ćemo zaštiti i najrizičnije grupe, one starije građane i ljude koji prirodom posla mnogo putuju. Među njima su svakako i sportisti. Fudbal je u tom segmentu specifičan jer u organizaciji utakmice učestvuje velika grupa ljudi, njih 30-40. Nisam zabrinut zbog igre, na terenu ne postoji velika mogućnost zaraze jer kontakt koji bi prema onome što dosad znamo o koroni pretio zarazom, prosečno traje 18 sekundi tokom utakmice. To su podaci nemačkih istraživača. Lično me brinu ostali kontakti fudbalera i u tom delu moramo da smanjimo rizik,“ rekao je Bahtijarević.

Sve je više sportista koji se protive vakcini, primeri su Novak Đoković i Dejan Lovren, kako to komentarišete kao doktor?

„Ne želim da pročam o njihovim motivima. Postoje roditelji koji odbijaju vakcinu, ali lično smatram da je uz antifašizam, vakcina najveća tekovina 20. veka. U određenim županijama u kojima vakcinisanost nije visoka nama su se vratile boginje. Deca umiru od bolesti koju smo decenijama smatrali iskorenjenom. Potrebno je razgovarati o ovom problemu i u sportu. To je političko, zdravstveno i filozofsko pitanje. Slično je i s antidoping testovima, postoje sportisti koji se tome protive, ali oni ne mogu da se takmiče u profesionalnom sportu. Onaj ko ne želi vakcinu  u budućnosti neće moći da se bavi profesionalnim sportom, to je moj lični stav i uverenje. Moramo da čuvamo zdravlje sportista, to je preduslov za takmičenje,“ istakao je Bahtijarević.