Nova pravila važiće na terenu kada se PL nastavi

Fudbal 07. maj. 202009:24 > 09:25
Podeli:
Izvor: Michael Regan, Getty Images Sport

U ponedeljak bi mogla da bude poznata sudbina sezone u Premijer ligi, a do tada se britanski mediji bave pravilima koja će važiti za igrače i klubove u slučaju nastavka sezone.

U ponedeljak će klubovi Premijer lige glasati o projektu „Restart“ koji bi mogao da nam na male ekrane vrati mečeva Premijeršipa.

Jasno je da će brojne promene ponašanja biti uvedene kako bi igrači bili što bezbedniji ako do nastavka sezone dođe. Neka od tih promenjenih pravila videli smo u praksi pred pauzu koja je nastupila jer je već tada bilo zabranjeno rukovanje i pozdravljanje igrača.

Nastavak sezone mogao bi da, sem praznih tribina na šta svakako nismo navikli kada je Premijer liga u pitanju, da donese i druge brojne promene na koje ćemo morati da se navikavamo i mi koji fudbal gledamo.

Pre svega, piše Telegraf, neće biti dozvoljeno igračima da se grle nakon postignutog gola. I ko zna do kada će ta zabrana trajati. Telegraf nagađa da bi to moglo da važi čak godinu dana.

Neće biti ni zamene dresova nakon meča, striktno će se paziti ko iz koje flašice pije vodu. Pljuvanje i istresanje nosa, što smo već videli kao pravilo navedeno od strane Fudbalskog saveza Srbije, biće strogo zabranjeno.

Naravno, ne zna se na koji način će igrači biti kažnjavani za kršenje novih pravila, ali svakako će neki vid kazne postojati.

Posebno će se voditi računa o zabrani pljuvanja na terenu, čak i na treninzima. Telegraf navodi da bi kazna mogla da bude žuti karton.

U četvrtak će Boris Džonson obavestiti javnost o novim merama koje će važiti u Ujedinjenom kraljevstvu i zbog toga je glasanje za projekat „Restart“ odloženo za ponedeljak. Očekuje se ipak da klubovi odluče u korist povratka na teren pa bi treninzi trebalo da počnu 18. maja, a sezona da se nastavi 8. juna.

Neke evropske lige već su zakazale nastavak sezone i već od 15. maja moći ćemo da gledamo nemački fudbal, od 12. juna nastavlja se takmičenje u Turskoj.

Najspornija tačka u projektu napravljenom za nastavak sezone je predlog da se igra na nekoliko stadiona i da se drži pravila o neutralnom terenu. Izveštaji sa Ostrva navode da je šest klubova protiv toga, ali u tom slučaju će predlog biti izglasan jer je za usvajanje potrebno 14 glasova „za“.

Do kraja šampionata u Premijer ligi ostala su još 92 meča.