Klark: Možda ćemo ostati bez nekih klubova, čak i liga

Fudbal 07. apr 202019:02 > 19:05
Podeli:
Izvor: Jordan Mansfield/Getty Images

Predsednik engleske Fudbalske asocijacije Greg Klark upozorio je u utorak da finansijske posledice pandemije mogu da budu takve da će nestati brojni klubovi, ali i cele lige u Engleskoj ako oni najjači i najveći ne budu želeli da pomognu.

Takmičenje u Premijer ligi, Čempionšipu, Ligi 1 i Ligi 2 na čekanju je do daljeg, a Greg Klark upozorio je da bi posledice pada u prihodima mogle da budu katastrofalne po klubove iz nižihh liga.

Predsednik Fudbalske asocijacije upozorio je da mere smanjivanja plata u telu kojim rukovodi, kao ni pomoć koju je već dala Premijer liga (125 miliona funti) i eventualni novac koji će donirati igrači vrlo verovatno neće biti dovoljni.

„Fudbal se suočava sa daleko težim finansijskim posledicama nego što su oni koji ga vode mogli da sanjaju i u najgorim snovima. Pandemiju će pratiti finansijske posledice u svim poslovnim sektorima“, rekao je Klark.

„Plašim se da se suočavamo sa opasnošću da izgubimo neke klubove, čak i lige, zbog finansijskog kolapsa. Mnoge lokalne zajednice možda će ostati bez klubova koje vole zbog svega ovoga. Mislim da svi moramo da se pokažemo sada, vlasnici klubova, igrači, klubovi, navijači, adinistrativci, svi moramo da radimo zajedno kako bismo sačuvali igru koju volimo“, naglasio je prvi čovek engleskog fudbala.

Klark je podsetio da će FA ostati bez 100 miliona funti samo zbog odlaganja četvrtfinala FA kupa i prijateljskih mečeva reprezentacije.

„Moramo da osmislimo plan sa kojim ćemo biti sigurni da nećemo izgubiti sledeću sezonu. Nadamo se svi da ćemo ovu sezonu u profesionalnim ligama završiti na terenu, ali svakako bismo bili budale da nemamo plan za akciju ako se to ne dogodi. Oni koji bi ostali bez svojih klubova jer mi nismo bili na visini zadatka koji nam je poveren sa pravom bi nas osuđivali“, zaključio je Klark.