Savo ga 'oteo', pocepao 70.000€, pomogao Srbiji i Zvezdi, stav ga skupo koštao

Fudbal 03. apr 202000:49 > 01:17
Podeli:
Izvor: FK Partizan

Radio je u brojnim klubovima, uvek je važio za čoveka sa stavom, a to u srpskim klubovima, kako kaže, ne prolazi.

U Vojvodini je šansu dao Dušanu Tadiću i Gojku Kačaru, a u tom istom klubu je pred novinarima pocepao ugovor vredan 70.000 evra i napustio Novi Sad. Četiri i po godine (2012-2016) bio je koordinator svih mlađih selekcija u Fudbalskom savezu Srbije i podugačak je spisak igrača koji su prošli kroz njegove ruke.

Milan Đuričić, pomoćnik Sava Miloševića u stručnom štabu Partizana, ponosan je na generaciju koja je 2013. u Litvaniji osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu, a nekolicina njih danas su standardni u seniroskom timu Orlova.

Uvek je imao oštro oko da prepozna nebrušene talente i sa svojim saradnicima u FSS imao je velike zasluge što su Strahinja Pavlović, Filip Stevanović, Lazar Pavlović došli u Partizan, odnosno Njegov Petrović, Željko Gavrić, Veljko Nikolić u Crvenu zvezdu.

Kolege iz struke ga izuzetno cene, a posle poziva Sava Miloševića u martu prošle godine da mu se pridruži u Partizanu nijednog trenutka nije razmišljao iako je imao dogovoren posao u jednom Superligaškom klubu od leta 2019.

Crno-beli su odlično igrali u Evropi, lepo za oko, minuti su ih delili do plasmana u plej-of Lige Evrope, ali u Srbiji napadačka filozofija nije donela očekivane rezultate. U trenutku prekida prvenstva ekipa iz Humske je za liderom Crvenom zvezdom zaostajala 11 bodova.

„Lično mislim da se ova polusezona neće nastaviti. Ovo je preozbiljna pandemija i pre juna, možda čak i jula stanje se neće promeniti. Naši igrači su dobili od profesora Marka Stojanovića šta treba da rade individualno. Nalazimo se u izuzetno teškoj situaciji i ponavljam, mislim da će sezona 2019/20 biti poništena. UEFA je svim savezima sugerisala da ne proglašavaju prvake. Kako ostalima tako i nama. Naravno, biće tu i pritisaka i svega, ali ne verujem da će moći da se nastavi. Ima mnogo da se igra da bi se proglašavali šampioni. Ili će se eventualno od septembra nastaviti prvenstva i u dve godine biti jedno. U tom slučaju sve će se pomeriti. Složena je situacija,“ kaže Đuričić u intervjuu za Sport Klub.

Klub iz Humske je doneo odluku da tokom pandemije koronavirusa niko od igrača ne sme da napusti Srbiju.

„To je pametno rešenje jer, ne daj Bože da se nešto dogodi, ne bismo mogli da pomognemo igračima. Da su otišli, nikako ne bismo mogli da ih kontrolišemo. Klub je doneo ozbiljnu odluku i pokazao da se vodi računa o svemu.“

Remi u Hagu sa AZ Alkmarom svakako je obeležio Partizanovu sezonu u Evropi. Srpski klub je jednom nogom bio u nokaut fazi Lige Evrope, a ono što je mnoge iznenadilo je napadački stil igre koji su crno-beli forsirali.

„Istina je da smo igrali najlepši fudbal i to nam bez ikakve dileme svi priznaju. Miks kratkih i drugih pasova, sa napadačkom filozofijom. Akcenat je bio na kratkim pasovima. Suština naše igre je odigrati slobodnom igraču preko posrednika, pa sad neka razume kako ko hoće. U Evropi je to funkcionisalo, a u nije dalo rezultat zato što su ovde drugačije relacije. Na jednom predavnju sam rekao da je nama bilo lakše da igramo u Evropi, nego u Srbiji. Nastojali smo da igramo evropski fudbal od prvog dana kada smo došli u klub i sve je bilo fokusirano na evropski model fudbala. Evropski način razmišljanja, evropska prezentacija igre, ali ovde to nije baš tako. U Srbiji mnogi treneri još igraju ‘čovek na čoveka’, a u Evropi se tome smeju. Mi smo na putu da Partizan igra ono što je igrao u Evropi. Poslednji derbi smo igrali sa ciljem da igamo fudbal, ali nam nije bilo dozvoljeno da igramo. Bilo je me mnogo prekida igre, mnogo faulova, mnogo tenzije što nije dobro. A setite se prethodnog derbija na našem stadionu i pobede Partizana. Ali nije poenta što smo pobedilil, već što se igrao dobar fudbal u kome je Partizan pobedio. Ta utakmica je podsetila na naše evropske mečeve. Mi ćemo dovesti ovaj tim do tog nivoa, ali ide mnogo teže zbog retrogradnih opredeljenja timova koji igraju protiv nas. Uglavnom svi igraju u niskoj zoni, sa deset igrača ispred svog gola i jednostavno teško nam je da probijemo bedem. Kad postignemo pogodak onda je druga priča.“

Izvor : Getty Images/Srđan Stevanović

Đuričić, njegov šef Savo Milošević i ostali iz stručnog štaba imaju plan kako da dostignu nivo kome teže, a za to im nisu potrebna velika ulaganja, već vreme.

„Mnogi misle da je to u igračima, ali nije tako. Mi imamo igrački kadar koji je pokazao i u Evropi da može da igra dobar fudbal. Nama je potrebno vreme za napredovanje. Znate, naš stil igre je direktno vezan za kretanje igrača, naša statistika evropskih utakmica je impozantna. Iznenađujuća i za evropske timove koji su videli jedan srpski tim sa posedom lopte na utakmici 75 odsto. To je među deset timova u Evropi u svim takmičenjima. Sa druge strane, nikad nas nije krasilo da pretrčavamo po sedam, osam igrača i pretrčimo 12 kilometara, a to smo imali na evropskim utakmicama. Moramo da podignemo ekipu da toliko trči i protiv Javora. To je stvar motivacije. Nije lako, ali šta je u životu lako. Za nas vreme radi i mislim da je to najveći dobitak ovog tima.“

Godinu dana je prošlo od kada je Milošević, kao debitant, seo na klupu Partizana. Kada se napravi presek, naglašava Đuričić, mnogo toga je urađeno, ne samo na podizanju nivoa kvaliteta ekipe, već i u klubu.

„Upravo radim retrospektivu svega onoga što je važno za našu igru. Kada smo došli u Partizan, moram ovo da kažem i ne bih voleo da me neko pogrešno razume, zatekli smo tim koji je bio u vrlo očajnom stanju. Situacija u klubu nije bila ni malo ružičasta. Bili smo svesni činjenice da je to tako, seli smo, analitički pristupili situaciji i počeli da gradimo od početka. Na leto smo se odrekli 11 igrača. To nije malo i nije lako i podrazumevalo je određene finansijske gubitke kluba jer su brojni fudbaleri bili pod ugovorom. Pohvalio bih reakciju ljudi iz kluba koji su stali iza nas i podržali nas u svakom pogledu. Da su rekli: ‘To ne može’, mi ne bismo ništa uradili jer klub finansijski ne bi mogao da isprati naše zahteve. Dali su nam podršku i na razne načine rešavali smo svakog igrača ponaosob. Neki su pozajmljeni, neki isplaćeni, neki ugovori su raskinuti… Na kraju, sve to se ispalatilo jer od kada smo došli, klub je zaradio skoro 25 miliona evra od prodaje i takmičenja u Evropi.“

Partizan je prošlog leta u potpunosti pogodio sa pojačanjima, a veliki plus za stručni štab bio je povratak Sejdube Sume sa pozajmice iz Izraela. Kvalitet toliko osporavanog internacionalca iz Gvajane konačno je došao do izražaja.

Kompletan intervju pročitajte na sajtu Sport Kluba.