Frojnd rastužio Sloveniju

Fudbal 22. mar 201517:01 > 17:03
Izvor: EPA

Zahvaljujući većem broju pobeda Nemac osvojio Svetski Kup ispred Prevca

Nemački ski skakač Zeverin Frojnd osvojio je Svetski kup zahvaljujući većem broju pobeda ove sezone, koju je završio sa istim brojem bodova kao Peter Prevc. Frojnd je poslednje letove na Planici završio na sedmom mestu, dok je Prevc bio drugi, što ih je izjednačilo sa po 1.729 bodova, ali je Kristalni globus otišao u ruke Nemca.

Pravila Svetskog kupa su jasna po pitanju scenarija o istom broju bodova i tada se gledaju pobede, a ukoliko su i po tome skakači izjednačeni, odlučuju podijumi. Frojnd je po tom pitanju znatno nadmašio Prevca, pošto je tokom ovogodišnjeg Svetskog kupa ostvario devet trijumfa, a mladi Slovenac samo tri. 26-godišnji Frojnd je na taj način postao treći Nemac koji je osvojio Svetski kup, posle Martina Šmita i Jensa Vajsfloga. Nemci su na Kristalni globus čekali od 2000. godine, kada je Šmit osvojio svoj drugi i ujedno poslednji. Vajsflog je Svetski kup osvojio 1984. godine, takmičeći se pod zastavom Istočne Nemačke.

Na poslednjem takmičenju sezone slavio je Slovenac Jurij Tepeš, ukupnim skorom od 436,4 boda, odnosno letovima od 230,5 i 244 metra. Drugi je bio Prevc, ispred Runea Velte iz Norveške. Tepeš je na taj način Slovencima doneo het-trik na Planici, pošto je prethodno Prevc slavio na prvim individualnim letovima, u petak, a potom su bili najbolji i u timskom takmičenju.