Srbija, Grčka, Bugarska i Rumunija žele EP 2028 ili SP 2030

Fudbal 23. nov. 201823:03 > 23:08
Podeli:
Izvor: JEWEL SAMAD / AFP

Ministri sporta Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije potvrdili zajedničku kandidaturu za organizaciju Evropskog prvenstva 2028 i Svetskog prvenstva u fudbalu 2030, saopštilo je večeras Ministarstvo omladine i sporta Srbije.

Na sastanku ministara Srbije Vanje Udovičića, Bugarske Krasena Kraleva, Rumunije Konstantina Bogdana Mateia i zamenika ministra kulture i sporta Grčke Jorgosa Vasileiadisa zvanično je potvrđeno da će ove četiri države podneti zajedničku kandidaturu za organizaciju Evropskog prvenstva u fudbalu 2028. i Svetskog prvenstva u fudbalu 2030. godine.

Zvaničnici su istakli da je ova inicijativa potvrda izuzetno razvijenih i sadržajnih odnosa njihovih država, i da će eventualno donošenje odluke da se jedno od ovih prvenstava održi u zemljama Balkana višestruko pozitivno uticati na druge važne oblasti poput infrastrukture, turizma, ekonomije, kulture i tehnološkog razvoja zemalja – kandidata.

Mi u ovaj zajednički projekat ulazimo ponosni na našu saradnju, prijateljstvo, istorijske veze, kulturu, sportsku tradiciju i uspehe – sa željom da na Evropskoj i svetskoj pozornici u bliskoj budućnosti afirmišemo naše države i region u smislu najviših vrednosti sporta i sposobnosti da priredimo domaćinstvo ovim eminentnim takmičenjima, izjavio je Vanja Udovičić, navodi se u saopštenju.

Sigurni smo da će ova inicijativa stvoriti još mostova prijateljstva i saradnje između naših naroda, i da ćemo se zajedno radovati od 2024. godine – kada se bude donosila odluka o ovom projektu, dodao je on.

Uz razmatranje organizacije Evropskog i Svetskog prvenstva u fudbalu, ministri su istakli da bi ovaj model saradnje u budućnosti mogao biti primenjen i na druge manifestacije iz oblasti sporta i projekte posvećene omladini njihovih zemalja.