Grindel o Ozilovim optužbama: Rasizam je nedopustiv

Fudbal 26. jul 201818:19 > 18:22
Podeli:
Izvor: Alexander Hassenstein/Getty Images

Prvi čovek Nemačke fudbalske federacije Rajnhard Grindel rekao je da je jasnije trebalo da naglasi da je rasizam neprihvatljiv, pošto je Mesut Ozil napustio reprezentaciju i kao razlog naveo rasizam i nepoštovanje.

Ozil, koji ima turske korene, našao se na udaru jer se u maju slikao sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom. Zajedno sa Ilkajem Gindoanom, takođe igračem turskog porekla, izviždan je na prijateljskim utakmicama pre Svetskog prvenstva u Rusiji.

Grindel je odbacio Ozilove optužbe da u vladajućem telu nemačkog fudbala vlada rasizam. Međutim, naglasio je da žali što je fotografija iskorišćena da bi se opravdale, kako je rekao, rasističke uvrede, ali nije ulazio u detalje.

Kada sada pogledam unazad, kao predsednik je trebalo jasno da kažem da je očigledno da je za mene lično, ali i za nas kao federaciju, bilo kakav vid rasizma nepodnošljiv, neprihvatljiv i nedopustiv“, naglasio je Grindel.

Odluka fudbalera Arsenala da se povuče iz nacionalnog tima pokrenula je javnu debatu u Nemačkoj o odnosima sa najvećom zajednicom imigranata. Posebno jer je Ozil bio jedan od ključnih članova reprezentacije koja je osvojila Svetsko prvenstvo, a pet puta je proglašen za najboljeg fudbalera Nemačke.

Pojedini političari i lideri turske zajednice u Nemačkoj zatražili su Grindelovu ostavku, ali ima i onih koje su Ozilove tvrdnje okarakterisali preteranima. Ranije ove nedelje, portparolka nemačke kancelarke Angele Merkel rekla je da je Nemačka „kosmopolitska zemlja“, u kojoj su ljudi migrantskog porekla dobrodošli, a da je sport imao veliku ulogu u njihovu integraciju. Takođe je dodala da Merkelova Ozila smatra sjajnim fudbalerom. S druge strane, ministar spoljnih poslova Hajko Mas je doveo u pitanje samu debatu.

Izvor : Alexander Hassenstein/Getty Images

Ne verujem da slučaj multimilionera koji radi i živi u Engleskoj daje pravi uvid u uspeh ili neuspeh integracije u Nemačkoj“, istakao je Mas.

Ozil je pre nekoliko dana rekao da ga je Grindel okrivio za eliminaciju Nemačke u grupnoj fazi Mundijala u Rusiji. Takođe je naglasio da ga svi smatraju Nemcem kada reprezentacija pobeđuje, a imigrantom kada gubi. Grindel je istakao da su kritike i te kako uticale na mene.

Više mi je žao zbog mojih kolega, mnogih volontera i osoblja Fudbalske federacije koji su pomenuti u vezi sa rasizmom. Oštro demantujem sve, što se tiče mene, ali i Federacije“, istakao je Grindel i naglasio da deli vrednosti vladajućeg tela nemačkog fudbala koje se tiču raznolikost, solidarnost, antidiskriminacije i integracije.

Grindel je takođe istakao da će Fudbalska federacija Nemačke iskoristiti debatu koju je pokrenulo Ozilovo povlaćenje da bi povećala svoje napore za integraciju. Najavio je i da će vladajuće telo nemačkog fudbala odraditi analizu loših rezultata u Rusiji.