Otac i sin isključeni sa meča u veganskom klubu

Fudbal 02. jan. 201814:14 > 14:46
Podeli:
Izvor: Laurence Griffiths, Getty Images Sport

Neobična situacija je viđena na utakmici između Forest Grina i Vikomba u Ligi dva, četvrtom rangu engleskog fudbala.

Forest Grin Roversi su na svom terenu u Nilsvortu izgubili od Vikomba sa 2:1, pa su samo tako „učvrstili“ poslednjeplasiranu poziciju u Ligi dva, koju drže sa Barnetom. 

Da to ne ostane obična utakmica engleskog nižerazrednog ranga potrudili su se Čarli i Mark Kuper, sin i otac, odnosno vezista i menadžer Forest Grina. 

20-godišnji Čarli Kuper, za koga je navodno zainteresovan Mildzbro, je u 39. minutu dobio direktan crveni karton, ali ga je samo koji trenutak kasnije na putu ka tribinama sledio otac Mark. 49-godišnji menadžer se burno žalio na odluku glavnog sudije Entonija Koginsa, koji je odmah pokazao crveni karton i njemu. 

Ali tu nije kraj neobičnim okolnostima vezanim za Forst Grin. Ovaj klub je osnovan još 1889. godine, a zalaže se za veganstvo, poseban način ishrane koji isključuje uzimanje svih životinjskih proizvoda, a uključuje striktnu dijetu. 

Ovakva praksa je ustanovljena kada je klub preuzeo milioner Dejl Vins 2010.godine, koji je veliki borac za očuvanje životne sredine i promoter obnovljivih izvora energije. 

On je po preuzimanju kluba zabranio crveno meso na klupskom meniju, ali je to bio tek prvi korak. Vins je u klubu uspostavio u potpunosti veganska pravila ishrane 2015. godine, pa je ovo prvi takav kolektiv na svetu. Životinjski proizvodi se ne mogu naći u prodavnicama u ovom klubu, a čak se i teren održava organskim fertilizatorima i kosilicama na solarni pogon. 

Iako sve možda deluje previše ekstremno za fudbalski klub, rezultati govore drugačije. Klub je iz još nižeg ranga uspeo da se probije do Lige dva, iako je na poslednjem mestu, stadion od 2.000 sedećih mesta je uvek pun.