Kežman: Odbio sam Muslinove kombinacije i "saradnju"

Fudbal 02. nov 201711:01 > 11:18
Podeli:
Izvor: sk

Proslavljeni srpski reprezentativac, a sada menadžer fudbalera Lacija Sergeja Milinković-Savića, Mateja Kežman oglasio se povodom spekulacija da je uz njegov uticaj došlo do raskidanja saradnje između selektora Srbije Slavoljuba Muslina i FSS.

Muslin i FSS su raskinuli saradnju iako je iskusni stručnjak sa „Orlovima“ izborio plasman na Mondijal u Rusiji. Fudbalski savez Srbije i Muslin su se razišli u daljim planovima, a utisak je da je glavna tačka razdora bilo nepozivanje u dres sa državnim grbom sjajnog veziste Lacija Sergeja Milinković-Savića. 

Povodom pisanja srpskih medija menadžer mladog fudbalera Mateja Kežman se oglasio saopštenjem koje prenosimo u celosti.

„Plasmanom na svetsko prvenstvo u fudbalu ‘A’ selekcija Srbije ostvarila je uspeh nakon višegodišnjih neuspešnih pokušaja da se domogne nekog internacionalnog takmičenja. Taj uspeh je posledica angažovanosti igrača, stručnog štaba, navijača i pravih poteza Fudbalskog saveza Srbije.

Poslednjih dana se ovaj rezultatski momenat u javnosti potpuno zanemario, jer je uglavnom prisutna polemika u vezi sa statusom dosadašnjeg selektora, gospodina Slavoljuba Muslina. Priznajem da sam imao veliku dilemu oko svog javnog oglašavanja.

Prevagnula je želja da zbog svog integriteta jasno pružim osvrt na zbivanja u proteklom periodu. Selektor Slavoljub Muslin kaze da je smenjen zbog nepozivanja u reprezentaciju Sergeja Milinković- Savića. Ukoliko je javnost informisana dobro, gospodin Muslin (zaposleni) je sporazumno raskinuo ugovor sa savezom (poslodavcem).

Poenta je da nije reč o smeni već o sporazumnom raskidu ugovora za koje je neophodna saglasnost volja svih ugovornih strana. Svi njegovi saradnici su ostali u selekciji, a on nije nastavio svoj poslovni odnos. Pre će biti da su neki njegovi lični interesi postali očigledniji.

Sergej Milinković Savić je afirmisani srpski internacionalac koji je svoj kvalitet demonstrirao nastupima u italijanskoj i belgijskoj ligi, evropskim takmičenjima i mlađim selekcijama Srbije (evropski i svetski šampion).

Ukoliko se prihvatite javne funkcije, logično je očekivati da ćete se suočiti sa pitanjima javnosti u vezi sa nepozivanjem igrača takvog pedigrea u nacionalni tim. Sigurno nije uputno da u obrazlaganju svojih postupaka koristite neodređene formulacije, a da istvoremeno ne navodite konkretno o čemu je reč.

Šira javnost u Srbiji, kao i ljudi poput Alegrija, Kostakurte, Ambrozinija, Ravanelija, Tumbakovića, Mirkovića javno su iskazivali mišljenje, ne zato što ih je Mateja Kežman instruisao (reč je o ozbiljnim ljudima za koje je nepristojno tvrditi da su bili ‘istureni’ u službi tuđeg interesa) već verovatnije zato što ponešto znaju o fudbalskoj igri.

Potpuno je tačna opservacija da se mladi igrači postepeno uvode u selekciju određenom dinamikom. Nadam se da gospodin Muslin nije mislio na dinamiku kojom je on uvodio mlade igrače u prvi tim. Najbolji primeri su članovi ‘zlatne generacije’ Veljković, Grujić, Radonjić, Živković, Gajić, Milinković- Savić, Rajković i ostali koji uopšte nisu uvođeni u A selekciju.

Primetiću da ovde imamo jedno zanimljivo izvrtanje realnog konteksta stvarnosti, jer je Sergej Milinković Savić mlad samo po svojoj krštenici, a po iskustvu, učinku i kontinuitetu nastupa na najvećoj sceni je itekako iskusan fudbaler.

Priče o tome da li je Sergej dobar ili ne su prosto suvišne s obzirom na činjenično stanje i njegove nastupe na najvećoj sceni. Gospodin Muslin kaže da menadžerski lobi pravi pritisak na njega kako bi se preko reprezentacije Srbije napravila podloga za transfer Sergej Milinković Savića.

Tržišna vrednost fudbalera je relativna kategorija, i varira u zavisnosti od velikog broja determinanti. U slučaju Milinković Savića cena je utvrđena na osnovu procena merodavnih analitičkih agencija i na osnovu iznosa ponuda koje su pristizale na adresu SS Lacio.

Nikakvu ulogu u formiranju njegove tržišne cene ne igraju nastupi u ‘A’ reprezentaciji Srbije jer njih nije ni bilo, pa se ne mogu navoditi kao argument koji utiče na tržišnu vrednost (trenutno vrlo visoku).

Selektorove ponude za ‘saradnju’ preko trećih lica sam sa indignacijom odbio, jer u takve kombinacije nisam ulazio niti imam nameru da ikad ulazim.

Očigledno gospodin Muslin zna za drugačije relacije u odnosima sa fudbalerima i njihovim menadžerskim agencijama, jer se tokom svoje trenerske karijere suočio sa optužbama od strane sopstvenih igrača u klubovima koje je vodio za ‘participaciju’ u njihovim ugovorima i transferima (Oleg Samsonov, Georgi Pejev i ostali …). Pretpostavljam da sam i taj njihov javni nastup organizovao ja?

Ukoliko je sve vreme bio pod pritiskom zašto ranije nije obrazložio svoju poziciju prema poslodavcu (FSS) i ukazao na izvore pritiska, nego sada preko mog imena pravi izlaznu strategiju u nameri da zakamuflira svoja činjenja?

Nadam se da će aktuelne odluke doprineti uspešnoj prezentaciji srpskog fudbala u budućnosti, jer kvalitet imamo, a navijači u našoj zemlji sa razlogom očekuju rezultate i kvalitetnu igru, bez obzira na to ko je selektor i ko je personalno u selekciji“, navodi Kežman u saopštenju za javnost.