Polemika o Muslinu: Kazna za uspeh ili rast apetita na SP?

Fudbal 01. nov 201710:19 > 10:22
Podeli:
Izvor: N1

Novinar BIRN-a Slobodan Georgiev ocenio je da je smena selektora fudbalske reprezentacije Srbije Slavoljuba Muslina loša, jer je kažnjen čovek koji je napravio rezultat i plasirao se na Svetsko prvenstvo. Novinar Milovan Jovanović, s druge strane, pretpostavlja da je saradnja s Muslinom raskinuta zbog ambicije FSS-a da se u Rusiji prođe grupa.

Georgiev je u Novom danu TV N1 podsetio da je Muslin odveo fudbalere na Svetsko prvenstvo, u šta na početku kvalifikacija nije verovao niko, osim selektora i njegovog tima. “Napravljena velika stvar i čovek je zbog toga smenjen. Oni kažu da nije smenjen, da je to sporazumni raskid. Mislim da je raskid na koji je (Muslin) morao da pristane”, ocenjuje on.

Novinar BIRN-a kaže i da je juče razgovarao sa predsednikom Fudbalskog saveza Slavišom Kokezom koji mu je rekao da će o raskidu saradnje sa Muslinom govoriti više za mesec dana, jer su njih dvojica napravili takav dogovor. “To može da bude i dobro, da se spusti tenzija. Samo će ostati ovaj trenutak koji govori kakva smo zemlja – ti napraviš rezultat i nastradaš! To je loša stvar”, istakao je Georgiev.

  Podseća i da Muslin po drugi put doživljava istu sudbinu u Srbiji, budući i da je 2004. otpušten iz Crvene zvezde, iako je imao najbolje rezultate posle 1991. godine. Draganu Džajiću i upravi Zvezde tada nije odgovaralo da Muslin vodi tim, i sada je isto, primećuje Georgiev.

Govoreći o fudbaleru Lacija Sergeju Milinkoviću Saviću, koji nije igrao u kvalifikacijama i oko kojeg se digla najveća prašina u javnosti, Georgiev je rekao da se Muslinu ne može zameriti to što nije zvao pojedine igrače, budući da je sa timom koji je izabrao ostvario cilj i plasirao se na Mundijal.

“(Smenjen je) zato što je neposlušan. Ne gleda ko koliko ima godina i ko kako igra. Da li je sistem valjao? Pokazao je da jeste – bio je prvi u grupi (…) Dok imaš rezultat sve je u redu. Ovde se potura to. Niko nije rekao da Sergej Milinković Savić ne treba da igra. On ima 22 godine, i sa Muslinom bi išao na Svetsko prvenstvo”, ocenio je Georgiev.

Kako su Hrvati bili treći, i da li je Modrić bolji od Matića?

Izvor : N1

Novinar Milovan Jovanović podsetio je da je po izboru Muslina rekao da ne veruje u njega i da se reprezentacija neće plasirati na Svetsko prvenstvo, ali da se srećom ispostavilo da nije bio u pravu.

“Sada se procenilo da raskid saradnje i angažovanje novog selektora treba da donese uspeh da prođemo grupu. Ako je cilj samo da odemo na Svetsko prvenstvo (…) onda je cilj ispunjen”, kaže Jovanović i podseća da je Vels igrao polufinale Evropskog prvenstva, da je Hrvatska bila svojevremeno treća na svetu i pita se zašto Srbija ne bi mogla da se plasira u osminu ili četvrtinu finala Mundijala.

Ukoliko takav rezultat ne bude ostvaren u Rusiji, Jovanović očekuje da će i novi selektor, ali i rukovodstvo Saveza biti smenjeni.

“Ako limitiramo tim da je važno da odemo i da nije važan rezultat, onda selektor može ad bude svako! Pominje se i Karlo Anćeloti (kao novi selektor), pitanje da li će biti stranac ili domaći. Pitam šta će se dogoditi ako novi selektor prođe grupu? Da li ćemo reći: ‘Da, (raskid saradnje s Muslinom) bio je dobar potez’”, kaže Jovanović.

Dodaje i da niko javno nije zamerao Muslinu što nije zvao Sergeja Milinkovića Savića, i ističe da igraču Lacija nije potrebno igranje za reprezentaciju da bi postigao bolju cenu, kako se to spekuliše u javnosti.

Georgiev, s druge strane, smatra da je Jovanovićeva argumentacija slaba i tvrdi da je plasman na Svetsko prvenstvo već ogroman uspeh za Srbiju, te da sa igračima koje ima, ne može očekivati plasman u prvih osam ekipa.

Na Jovanovićevu primedbu da je Hrvatska bila treća na svetu, Georgiev je odgovorio da susedi verovatno nikada neće ponoviti taj uspeh, iako i danas imaju bolji tim od Srbije što je otvorilo dalju polemiku u studiju N1 o tome ko je bolji igrač – Luka Modrić ili Nemanja Matić?

Georgiev je podsetio i da je selektor Radomir Antić smenjen posle Svetskog prvenstva 2010. iako tada niko nije rekao da je cilj da se prođe grupa, kao što sada to niko neće reći. “Smena (u FSS) neće biti. Cilj je ostvaren. Nećemo čuti iz FSS-a da je cilj da budemo osmi. Bićemo ikebana, ali je dobro da budeš ikebana na tako velikom događaju”, smatra on.