Filipović: Nismo ni mislili na baraž, biće mesta i za mlađe

Fudbal 13. okt 201709:31 > 10:01
Izvor: N1

Član stručnog štaba fudbalske reprezentacije Srbije, trener Zoran Filipović je izjavio da ekipa tokom kvalifikacija nije ni pomišljala na baraž. Dodaje da će na spisak sigurno biti stavljeni i neki mlađi igrači, jer se približavamo vremenu za podmlađivanje tima. Partizan i Zvezda imaju šanse da prođu dalje u LE, za regionalnu ligu još rano, kaže.

Posle propuštena tri velika takmičenja u nizu, fudbalska reprezentacija Srbije učestovaće na Svetskom prvenstvu koje se naredne godine igra u Rusiji. U zemlji u kojoj je sport važna stvar, ovaj plasman na Svetski kup dolazi u trenutku kada su mnogi počeli da gube veru u bolje dane našeg fudbala. Upravo tu nadu su probudili reprezentativci i selektor Slavoljub Muslin sa šest pobeda, tri nerešena rezultata i samo jednim porazom čime je osvojeno prvo mesto u kvalifikacionoj grupi.

Član stručnog štaba fudbalske reprezntacije i asistent selektora Slavoljuba Muslina, Zoran Filipović, rekao je u Novom danu da je malo ljudi verovalo da će reprezentacija napraviti ovaj uspeh i ostvariti plasman na Mundijal. Ipak, kaže da je odnos javnosti za sve to vreme bio korektan.
Filipović navodi da su svi osećali pritisak zbog toga što toliko godina Srbija nije nastupala na velikim takmičenjima, a da je najveći bio na igračima. Dodaje da je pre i tokom utakmice sa Gruzijom pritisak bio strahovit, a da su nakon meča igrači slavili do zore.

„Nikada nismo mislili na baraž“, priča Filipović o kvalifikacijama.

Muslin je u taktičkom smislu promenio dosta, ali do rezultata se došlo kolektivnim radom, željom i motivacijom, dodao je. „Kad predstavljate narod, naciju, morate shvatiti za koga igrate… Razgovorima na terenu i van terena, igrači su shvatili kako treba da se odnose prema dresu“, naveo je.

Govoreći o žrebu za svetsko prvenstvo, kaže da na njemu, kao i u životu, treba imati sreće. „Velike fudbalske zemlje treba izbegavati, ali šta odluči žreb… Mi mislimo da smo zaslužili tu dozu sreće da nam padnu manje teški protivnici, ali svi su teški… Bilo bi dobro da prođemo grupu i idemo dalje“.

Filipović kaže da bi stručni štab bio zadovoljan ako bi na SP ekipa pokazala ono što je pokazivala u kvalifikacijama. Da pokažemo da smo prava ekipa, željna dokazivanja, motivisana, da igrači žele da se bore za svoj dres, navodi.

Napominje da se približava vreme kada treba da dođe do podmlađivanja ekipe, i navodi da stručni štab računa na mlađe igrače.

„Dosta njih će doći, selektor će da odluči, pozivani su već neki mladi igrači (Nemanja) Maksimović, (Saša) Lukić, (Mijat) Gaćinović – počelo je podmlađivanje na taj način… Sigurno će neki mladi doći na taj novi spisak“, navodi.

Ipak, dodaje da je problem što mnogi od tih mladih igrača ne igraju u svojim klubovima, jer su otišli u timove u kojima je konkurencija velika. Na primer (Marko) Grujić, koji je talentovan igrač, a ne igra u svom klubu (Liverpulu), jer je konkurencija velika, naveo je.

Partizan i Zvezda imaju šanse da prođu dalje, regionalna liga – još ne

Osvrćući se na plasman Partizana i Crvene zvezde u grupnu fazu Lige Evrope, kaže da se nada da će oba tima proći grupu, i ocenjuje da imaju šanse za to.

Kad imate jako domaće takmičenje, ekipa je bolja, ali kvalitet našeg domaćeg prvenstva nije ni približan nijednom evropskom, dodaje.

Ocenjuje da bi regionalna liga donela bolji kvalitet fudbalu, međutim… „Mislim da još nije momenat da se napravi, bio bi za nas trenere to pozitivan korak, ali je teško izvodljivo“.