Laporta: Rosel i Bertomeu su uništili Barsu

Fudbal 10. avg. 201710:44 > 11:35
Podeli:
Izvor: Jan Pitman/Getty Images

U opširnom intervjuu za sajt "Goal.com" bivši predsednik Barselone iz najslavnijih dana Đoan Laporta ponudio je objašnjenje za posrtanje katalonskog giganta, što na rezultatskom, što na planu kredibiliteta.

Da Barselona više nije dominantna sila u španskom, evropskom i svetskom fudbalu videlo se prošle sezone kada su najznačajniji trofeji završili u vitrini najvećeg rivala Reala iz Madrida. Međutim, ovog leta je Barselona doživela udarac i van terena, kada je jedan od najvažnijih igrača Nejmar odlučio da veličinu Kamp Noua zameni svežijim sjajem Parka Prinčeva.

Kako se došlo dotle da tim koji je svake druge sezone osvajao triplu krunu i koji je na terenu dominirao protiv svakog tima, da igrači samo čekaju poziv iz Katalonije, do toga da se sada prvo čekaju pozivi iz Madrida, Mančestera, Pariza, pa tek onda iz Barselone?

Odgovore na ova pitanja pokušao je da pruži bivši predsednik katalonskog kluba i to u periodu najveće dominacije od 2003. do 2010. U tom periodu osvojene su dve Lige šampiona, prve od 1992. i tada je počeo period kada je Real bio u najinferiornijem položaju u odnosu na Barselonu, a česti su bili i ubedljivi porazi poput 5:0 na Kamp Nou protiv Murinja, a tek u Madridu 3:0, 6:2 i 4:0.

Trofeji u Ligi šampiona i 6:2 na Bernabeu, kao i način na koji smo igrali svakako su vrhunac na sportskom planu. Ali temelj toga bili su domaći igrači iz La Masije. Takođe, klub nije imao sponzora na dresu čime je bio jedinstven. Sve to je činilo predivnu filozofiju, koja je odvajala klub od drugih. Stvari su se brzo promenile od 2010. dolaskom Sandra Rosela. Njihov jedini interes bio je da nas diskredituju u želji da dokažu da smo klub gurnuli u dugove. A on je taj koji je u zatvoru zbog aranžmana sa Katarom, koji se momentalno našao na dresu. Time je pravda zadovoljena i dokazano da smo radili na pravi način. Što se Bartomeua tiče on je otrovom i lažima kidnapovao Barselonu. I on se takođe suočava sa tužbama, a sve to narušava kredibilitet – rekao je Laporta.

Izvor : Shaun Botterill/Getty Images

Baš gubitak kredibiliteta, koji se očitovao najbolje na primeru Nejmara i PSŽ, čime je obrnut pun krug, jer je period dominacije Barselone započeo dovođenjem velikog Ronaldinja, gle slučaja, baš iz pariskog kluba, Laporta navodi kao jedan od glavnih razloga za prepuštanje primata Realu iz Madrida, kao i napuštanje Krojfovog puta.

Real mnogo bolje radi, a sam Ćavi je rekao da su igrači poput Iska, Asensija i Sebaljosa kao stvoreni za Barsu, a završili su u Madridu. To je dokaz da je klub izgubio kredibilitet, pao u „zimski san“, a Real je to iskoristio. Više Barsa ne može sa lakoćom da dovede sebi interesantne igrače poput Marka Veratija iz PSŽ. To se dogodilo napuštanjem filozofije da Barsa bude svoja, a nju su oličavali UNICEF na dresu i La Masija. Iz nje su izašli Ćavi, Inijesta, Pike, Pujol, Buskets, Leo, a sada jedino Serđi Roberto. Za mene su Đoan Gamper, Laslo Kubala i Johan Krojf tri najvažnije figure u istoriji Barselone i oni su transformisali klub u pravcu u kom ga danas poznajemo. Johan je insistirao na načinu igre, koji smo brižljivo odgajali u La Masiji. Taj put je pokazao i rezultate na terenu. Jeste da je osvojena tripla kruna 2015. ali ona je bila rezultat velikog individualnog kvaliteta trilinga Mesi-Nejmar-Suarez, ali suštinski Barselona je izgubila identitet i zato sada deluje uništeno.