Atletiko u problemu – zvanično bez transfera na leto

Fudbal 01. jun 201710:51 > 11:17
Podeli:
Izvor: Manuel Queimadelos Alonso, Getty Images Sport

Žalba Atletiko Madrida pred Sudom za sportsku arbitražu u Lozani (CAS), povodom sankcije FIFA o zabrani registracije igrača, je odbijena, pa "Jorgandžije" neće moći da dovode nove fudbalere do januara 2018. godine.

FIFA je ranije Atletiku izrekla kaznu o zabrani registracije u dva transfer-roka zbog prekršenih pravila prilikom transfera mladih fudbalera u klub, a ona je sada podržana odlukom Suda u Lozani. Atletiko se pre toga neuspešno žalio FIFA, i jedan deo kazne je već odslužio u zimskom prelaznom roku. 

Povodom zabrane transfera u letnjem prelaznom roku se odmah oglasio Atletiko Madrid, koji je istakao da je ona nepravedna.

„Ova odluka je nepravedna u odnosu na slične slučajeve i nanosi nepoporavljivu štetu klubu“, stoji u saopštenju Atletika, kome je ipak smanjen finansijski deo kazne sa 900 hiljada švajcarskih franaka na 550.000. 

Za iste prekršaje je u decembru Realu prepolovljena kazna, a tada je CAS prihvatio obrazloženja „kraljevskog kluba“ u žalbi. Barselona je bila takođe pod istim optužbama i nije joj uspela žalba, već tokom 2015. godine nije mogla da registruje nove igrače.  

Najnovija odluka bi mogla da dovede u pitanje i transfer Antoana Grizmana u Mančester Junajted, iako je otpusna klauzula od 87 miliona funti nešto što „Crveni đavoli“ mogu da ispune. U tom slučaju madridski klub bi ostao bez francuskog napadača, ali i bez njegove zamene u prvih šest meseci nove sezone.